Velija Redjepagic tar emot medalj av polisinspektör Monica Lindberg.
Velija Redjepagic tar emot medalj av polisinspektör Monica Lindberg.

Velija fick medalj av polisen

Det var för drygt tre veckor sedan som en 12-årig pojke klämdes under lek på ett lastbilsflak i Erikstad. I dag belönades hans bror Velija Redjepagic med medalj, då hans rådiga ingripande troligtvis räddade livet på brodern.

ANNONS
|

– Vi tycker allihopa att du gjort en sådan insats för din bror, säger polisinspektör Monica Lindberg till Velija Redjepagic när han anländer till Melleruds polisstation för att ta emot medaljen.

Själv säger han att han inte känner sig som någon hjälte.

– Nej, inte riktigt. Men det är klart att det känns bra och att jag är väldigt glad över att min bror är vid liv.

Det var den tionde maj som lastbilsolyckan i Erikstad inträffade. Den 12-årige pojken stod på lastbilsflaket och lekte då fyraåriga lillasystern troligen kom åt en dosa som används för att höja och sänka flaket. Detta ledde till att 12-åringen klämdes fast med både hals och nacke.

ANNONS

När Velija Redjepagic upptäckte vad som hänt lossade han brodern från flaket. Därefter upptäckte Velija att hans bror inte hade någon puls.

– Då gjorde jag mun mot mun-metoden tills han kunde andas själv. Jag har lärt mig hjärt- lungräddning både genom att titta på filmer och i skolan. Jag tycker att kroppen är intressant och att livräddning är bra att kunna, säger Velija Redjepagic.

Lillebror mår numera fint, och utredningen om brott är nedlagd.

– Han mår kalas. Han var hemma från sjukhuset redan efter 2-3 dagar, säger Velija.

Monica Lindberg har jobbat som polis i 35 år, men har aldrig delat ut någon medalj tidigare.

– Det är väldigt sällan vi delar ut medaljer. Men vi delar ut en till Velija för att vi tycker att hans insats var så fantastisk. Hade det inte varit för honom, hade hans bror dött, säger hon.

ANNONS