Vill gräva ner likströmskabeln

Kommunstyrelsen vill banta Dalslands Kanal AB:s ekonomiska önske­mål inför 2012. Det framkom vid senste sammanträdet där man även gjorde klart hur man vill ha det med likströmskabeln som ska dras genom Dalsland.

ANNONS
|

– Vi lägger årligen runt 700 000 kronor till kanalbolaget. Vi föreslår en uppräkning med fyra procent vilket innebär en anslags­ökning på drygt 25 000 ­kronor, säger kommun­styrelsens ordförande Robert Svensson (C).

Kommunstyrelsen hade också att ta ställning till ett förslag som innebär att Västtrafik ska få en enda ägare – Västra Götalandsregionen.

– Vi föreslår fullmäktige att Melleruds kommun ska rätta in sig i ledet, precis som de övriga 49 kommunerna i regionen, säger Robert Svensson.

Kommunstyrelsen går med på det här om än lite motvilligt.

– Det kostar oss en hel del och det är inte helt lätt att utveckla kollektivtrafiken i en glesbygdskommun. Däremot har vi sagt att vi ska sätta tågtrafiken under lupp genom vårt delägande, säger Svensson.

ANNONS

Ett förslag som avser att få akvedukten i Håverud förklarad som byggnadsminne vann också gehör hos kommunstyrelsen.

– Det är säkert bra om så sker och det kan vi förmodligen ha nytta av på flera sätt som kommun i olika marknadsföringssammanhang, säger Svensson.

När det gäller den likströmskabel som är planerad att dras genom Dalsland så sällar sig Melleruds kommun till de övriga Dalslandskommunernas åsikt:

– Den ska vara nergrävd och inte dras som en luftkabel och det ska sättas på pränt genom Dalslands ­miljökontors försorg.

ANNONS