Protest i tibetanskt område i Kina

ANNONS
|

En polisbil och en brandbil i ett tibetanskt område i västra Kina träffades av sprängladdningar tidigt på måndagen efter protester i söndags kväll, rapporterade kinesiska medier.

Inga personer sades ha kommit till skada.

Protesterna inträffade i länet Golog i provinsen Qinghai och ilskan utlöstes enligt nyhetsbyrån Nya Kina av att polisen hade stoppat en lokal timmerbil för identitetskontroll. De sprängladdningar som framåt morgonen slängdes mot de båda fordonen sades ha varit små och primitiva.

Golog är officiellt ett självstyrande tibetanskt landområde, ett så kallat prefektur, och de flesta invånarna är tibetaner. Nya Kina pekade dock inte ut de protesterande som tibetaner, och några kommentarer förelåg inte omedelbart från de lokala myndigheterna.

ANNONS

Men spänningen är stark i själva Tibet och de områden i västra Kina där många tibetaner bor inför tisdagen - 50-årsdagen av det uppror i Tibet som krossades av kinesiska styrkor och som föranledde den andlige ledaren Dalai lamas flykt utomlands. På fjolårets årsdag av samma uppror förekom våldsamma antikinesiska protester i Tibet, vilket var besvärande för Pekingregeringen under uppladdningen inför sommar-OS i huvudstaden.

Kinesiska regeringsföreträdare har sagt att den senaste tidens skärpta säkerhetsåtgärder i Tibet syftar till att kväsa alla försök av Dalai lamas anhängare att piska upp ny oro i regionen. Invånare i Tibets huvudstad Lhasa sade på måndagen till AFP i telefon att beväpnade soldater och poliser patrullerar i staden och kontrollerar stadsbornas identitet när de går ut.

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina har truppförstärkningar också placerats ut längs Tibets gränser mot utlandet inför 50-årsdagen av revolten.

ANNONS