17-åring döms för sexuellt utnyttjande av barn

17-åringen friades i Vänersborgs tingsrätt, där han åtalades misstänkt för våldtäkt mot barn. Nu döms han i hovrätten för sexuellt utnyttjande av barn.

ANNONS
|

Det var i höstas som den 17-årige pojken, som då var 16 år, ska ha haft samlag med en flicka som var under 15 år. Pojken har erkänt att han haft sex med flickan, men uppger att han inte visste att hon var under 15.

Vänersborgs tingsrätt friade pojken, som åtalades misstänkt för våldtäkt mot barn. Tingsrätten bedömde att pojken haft skälig anledning att anta att flickan var under 15, menhänvisar till den så kallade ansvarsfrihetsregeln och menar att gärningen i sig inte ska ha inneburit ett övergrepp sett till att åldersskillnaden mellan den tilltalade och målsägande är så pass liten. Tingsrätten menar att det inte ska ha förekommit tvång och att flickan inte ha blivit utsatt för övergrepp och friade pojken.

ANNONS

Hovrätten gör en annan bedömning. Hovrätten menar att pojken ska ha övertalat flickan till samlag och inte slutattrots att hon sa nej. Det ska inte havaritfråga om fullständigt ömsesidigt sexuellt umgänge och hur flickan reagerat efter händelsen visar på att hon uppfattatdet som ett övergrepp.

Hovrätten dömer 17-åringen för sexuellt utnyttjande av barn och ändrar alltså rubriceringen, då man menar att gärningen inte kan bedömas vara så allvarlig som våldtäkt mot barn.

– Vi har sett på parternas relation och på ansvarsfrihetsregeln på ett annat sätt än tingsrätten. Om ansvarsfriheten ska tillämpas så ska det vara en god och nära relation mellan parterna och ömsesidighet. Vi tycker inte att det når upp till de kraven. Det har varit fråga om övertalning och parterna har inte kommit fram till det gemensamt, säger Carina Ekengren, tf hovrättsassessor.

– Det är inte så vanligt att man tillämpar ansvarsfrihetsregeln eftersom den ska tillämpas försiktigt, så tingsrätten utmärker sig.

17-åringen döms till ungdomsvård och att betala 33 000 kronor i skadestånd till flickan.

ANNONS