Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/20
ANNONS ▼

Agnetas trädgård ger kalla kårar

Gravstenar, skelett, häxor, zombies och mördarspindlar. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen och inte vara lättskrämd när man besöker Agneta Jonassons "hemska" och "ruskiga" trädgård som ger kalla kårar.

Mörkret börjar lägga sig över Färgelanda när TTELA besöker Agneta Jonasson som bor i samhället tillsammans med sin familj.

Agneta håller på med ljussättning i den stora och lummiga trädgården – allt för att få den så spöklik och effektfull som möjligt.

– På lördag kommer våra närmaste vänner hit på en Halloweenfest och jag hoppas de kommer att uppskatta det jag gjort, säger Agneta och guidar oss runt på en liten spökvandring.

Det första vi möter är en skräckfylld gammal kyrkogård, med bland annat flera gravstenar från 1700-talet, många olika skelett, huvuden på pålar och zombies som kommer upp ur marken. Intill står "döden" i en lång, svart mantel med huva och tittar ut över kyrkogården.

Ju längre man står och ser sig runt i den fantasifulla skräckträdgården, ju fler saker dyker upp.

– Här borta har vi Fröken Spindel, säger Agneta och går fram till en gigantisk spindel som greppat tag i ett stort byte och virat in det i sitt nät.

Ett par stövlar sticker ut och bytet har formen av – en människa.

Vi går vidare och kommer fram till ett par häxor som tillagar en häxbrygd i en puttrande gryta över en öppen eld. En av häxorna har en bok i handen med olika trollformler i och den andra smaksätter brygden med både råttor och ormar.

Kanske tänker de bjuda Vita damen, helt klädd i just vitt, som står bredvid och tittar med sina lysande röda ögon och viftar ivrigt med armarna.

– Ni kanske vill träffa kirurgen? frågar Agneta.

Och visst vill vi det. Vi går längst ner i trädgården och där står kirurgen. I högsta hugg håller han på att operera en patient som ligger på en brits framför honom. Tarmarna ligger utanför kroppen och det är blod överallt ...

Men det är inte bara utomhus som det spökar, några figurer har även hittat in i det gamla huset som byggdes 1895.

– Här har vi Dracula och där borta står Liemannen, säger Agneta.

Alla figurer har hon tillverkat från grunden – i stort sett själv. Agneta läser till undersköterska och på fritiden älskar hon att pyssla, men det är första gången som hon gjort skräckinjagande figurer.

– Jag har förberett detta länge, jag började redan i våras. Varje ledig stund har jag hållit på i källaren.

Inspiration har Agneta fått mycket från Youtube.

– Där finns många filmer från USA och Halloween, bland annat visar de hur man gör figurer med hjälp av många olika tekniker. Jag tittar på dem, men gör dem sen på mitt sätt.

Material hon använder är bland annat frigolit, papper, lim, färg, lösnaglar, böjbara kablar och bordtennisbollar. De flesta kläder syr hon själv.

Varför gör du detta?

– För att det är så roligt – en kul grej.

Spökkalaset på lördag, där alla gäster självklart ska vara utklädda, inleds med en tipspromenad med frågor kring Halloween.

– Gästerna ska få gå två och två med varsin liten lykta i handen med ett stearinljus i. Marschaller ska lysa upp vägen och rökmaskinen är på. Vi har en tunnel längst ner i trädgården och i den kommer det hända en del grejer.

Som tilltugg bjuds det bland annat på ögon och jello shots.

Känner du dig nöjd?

– Ja, men nästa år ska det bli fler motorstyrda figurer, säger Agneta och ler.

MEST LÄST