Allergi. Gräs frisätter pollen som skapar allergiska reaktioner hos många.
Allergi. Gräs frisätter pollen som skapar allergiska reaktioner hos många.

Allergierna har ökat sedan 60-talet

Sedan 60-talet har allergierna ökat för att plana ut i början på 2000-talet. Orsakerna till allergier är många, men miljö, kön och ålder spelar in.

ANNONS
|

I Sverige uppskattas cirka 20 procent av befolkningen lida av en allergi mot något ämne. Tio procent har astma, vilket också räknas som en allergisk sjukdom.

– För att någon ska bli allergisk måste det finnas genetiska anlag eller en benägenhet att utveckla allergi, säger Georgios Rentzos, överläkare på allergisektionen på Näl.

Han berättar att studier, båda internationella och lokala, visar att det sedan 60-talet finns en tydlig ökning av allergier och astma.

– Det finns spekulationer om att utebliven exponering mot infektioner skapar benägenhet för att utveckla allergier. Men hur det hänger ihop vet man inte.

Sedan 2005 har utländska och svenska studier visat att allergier och astma avstannat något.

ANNONS

– Vi vet inte exakt varför ännu och det finns heller inte några spekulationer eller teorier kring detta.

De vanligaste allergierna är främst de luftburna, som pollenallergi följt av matallergi.

– Hos små barn är det vanligast att vara allergisk mot ägg och mjölk och för vuxna nötter och skaldjur.

Hur vanligt förekommande allergi är har att göra med olika faktorer, menar Georgios Rentzos, som social grupptillhörighet, miljö och kön.

– I en studie från Stockholm har man sett att astma och födoämnesallergi var vanligt hos fyraåringar bland barn från lägre socialgrupper. En annan visar att om en person exponeras för fuktskador inomhus ökar risken att utveckla luftvägsallergier med 30-50 procent. Andra studier har visat att pojkar oftare lider av astma och allergiska ögon- och näsbesvär, besvär som därefter är vanliga bland kvinnor.

Även mat spelar in och det har visat sig att lågt intag av fet fisk, frukter och vissa vitaminer, främst D och E, är kopplade till ökad risk för astma och allergi.

Det går att bli helt botad från vissa allergier, men det beror på individen i sig och vilken typ av allergi det är.

– Det går att bota eller mildra luftburna allergier som pollen, pälsdjur och kvalster samt att bota allergi mot insekter som bi eller geting med allergivaccination.

ANNONS

Det finns ännu inget botemedel mot allergier orsakad av mat eller läkemedel, berättar Rentzos.

– Man kan få en fullständig allergiutredning och få konkreta råd från en specialist i fältet om vad man behöver undvika i framtiden så att man inte drabbas av allergiska reaktioner.

Allergier är i regel vanligare bland barn och tonåringar.

Korsallergi beror på att det finns ämnen i viss mat som liknar de allergiframkallande ämnena i en del pollen.

Den vanligaste korsreaktionen är björkpollen och stenfrukter (körsbär, persika, plommon, aprikos), äpple och päron. En björkpollenallergiker reagerar ibland på nötter och mandel.

Gräspollenallergi ger sällan några avsevärda korsreaktioner.

Vid gråboallergi kan man reagera kraftigt på selleri. Reaktioner kan också förekomma på persilja, morot, vitlök, paprika, men det är ovanligt i Sverige.

Källa: 1177.se

ANNONS