Allt fler vill träna på sin semester. Löpning i New York är ett alternativ. Bild: Julio Cortez/TT
Allt fler vill träna på sin semester. Löpning i New York är ett alternativ. Bild: Julio Cortez/TT

Allt fler kombinerar poolhäng med träning

Att åka på träningsresor blir allt mer populärt. Fler vill kombinera vila med pulshöjande aktiviteter. – Träningsresor har kommit mer och mer de senaste åren, säger Pernilla Sehlin, resesäljare på Resia i Trollhättan.

ANNONS
|

Att träna på semestern är inget nytt men de senaste åren har det blivit allt mer populärt att kombinera poolhäng med träning.

– Trender kring resande är kopplade till trender i samhället i stort och hälsotrenden har ju under senare år blivit allt starkare. Det är därför inte oväntat att resor med tema träning och hälsa ökar i popularitet, och syns allt mer i media och resebolagens utbud. Det är också en typ av resa som karaktäriseras av stark koppling till individen vilket stämmer med samhällstrenden i form av ett allt mer individualiserat samhälle där individens behov är i fokus, säger Maria Lexhagen, turismforskare vid Mittuniversitetet.

ANNONS

Trenden med träningsresor är något som resebyråerna i Trollhättan och Vänersborg märkt av.

– Att man vill ha en aktiv semester har blivit väldigt mycket mer populärt. Jag tror inte det är en trend utan jag tror att det är vår medvetenhet som har ökat. Vi ser en aktiv semester som värdefull, säger Elisabeth Widén, resesäljare på resebyrån Lingmerths i Trollhättan.

Kanske kan kombinationen semester och träning vara ett sätt att komma igång med nyårslöftet. En löprunda utmed havet på Gran Canaria känns antagligen mer lockande än att hoppa sicksack över vattenpölar hemma i Sverige. Och utbudet är stort. Golfresor, skidresor, vandring i fjällen, yoga på Bali eller en löparresa är bara några av de saker den aktive kan göra på semestern.

– Det vanligaste är att man vill att hotellet ska ha gym men det kan även vara så att man frågar efter gruppträning och aktiviteter, säger Pernilla Torstensson, resekonsult på Vänersborgs resebyrå.

Att fler och fler kommer vilja röra på sig även i framtiden är resebyråerna överens om.

– Jag tror definitivt att intresset kommer fortsätta att öka. Jag tror det finns ett önskemål om att röra på sig. Livet är ganska stillasittande för många av oss så vi vill ha alternativet att kunna röra på oss, säger Elisabeth Widén.

ANNONS

Turismforskaren Maria Lexhagen är inne på samma spår.

– Det kan nog bli mer populärt med träningsresor och de kommer kanske även i allt högre utsträckning inkluderar andra aspekter som mat- och naturupplevelser eller mental hälsa. Tillfälliga trender brukar man se på lite mer detaljerad nivå. Men denna typ av mer övergripande trend är kopplad till andra mindre trender i samhället och inom resande och därför tror jag inte att det är en tillfällig trend, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS