Gräsklippning berättigar till rutavdrag. Det gör däremot inte plantering av träd.
Gräsklippning berättigar till rutavdrag. Det gör däremot inte plantering av träd.

Allt fler väljer att göra rutavdrag

Antalet rutköpare ökar runt om i Sverige, i 232 av landets 290 kommuner. I TTELA:s område ökade rutavdragen mest i Lilla Edet, där 17 procent fler hushåll gjort avdrag för hushållsnära tjänster under årets sex första månader, jämfört med samma period förra året.

ANNONS
|

I Mellerud däremot minskade avdragen för hushållsnära tjänster med 25 procent. I Trollhättan var det 11 procent fler som gjorde rutavdrag, och motsvarande siffra för Vänersborg landade på åtta procent. Statistiken bygger på Skatteverkets preliminära månadsstatistik avseende rot- och rutbetalningar. Jämförelserna är gjorda mellan de sex första månaderna 2014 respektive 2015.

Totalt under årets första sex månader gjorde 449 558 svenskar avdrag för hushållsnära tjänster. Det motsvarar en ökning med åtta procent jämfört med året innan. I de hushållsnära tjänsterna ingår sådant som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning. Den totala summan det gjordes avdrag för är 1,6 miljarder kronor.

Den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden. De kommuner som hade den största procentuella ökningen januari-juni 2015 jämfört med 2014 års första sex månader, på över 50 procent, var Dorotea, Malå och Gällivare.

ANNONS

– Tidigare har det främst varit storstadsbor som köpt hushållsnära tjänster. Nu har det blivit vanligare att ta hjälp med städning – oavsett var i landet man bor, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid, i ett pressmeddelande.

Städning ingår i hushållsnära tjänster, men även annat som klädtvätt, rengöring av altan, barnpassning och snöskottning. Däremot kan man exempelvis inte få rutavdrag för plantering av träd, djurpassning och tömning av septiktank.

Man kan söka rutavdrag för arbete som tillhör hushållsarbetets ”kärnområde” och som utförs i en bostad man själv äger, fritidsbostad eller föräldrars hus/fritidsbostad.

Skattereduktion för rot- och rutarbeten medges med halva arbetskostnaden men sammanlagt högst 50 000 kronor per person och år.

Det är utföraren som ansöker om preliminärt rot- och rutavdrag och begär utbetalning från Skatteverket. Den slutliga skattereduktionen fastställs i samband med att inkomstdeklarationen godkänns.

Detta kan du göra Rutavdrag för:

Rengöring av altan

Barnpassning

Flyttstädning

Fönsterputsning

Putsning av matsilver

Uppsättning av gardiner

Klippning av gräsmatta

Mossbekämpning på tomten

Snöskottning

Tvätt av kläder

Detta kan du inte dra av i Rut:

Poolrengöring

Tömning av septiktank

Hyra av städrobot

Plantering av träd

Djurpassning

Källa: Skatteverket

Så har rutavdraget förändrats första halvåret i år jämfört med första halvåret 2014.

Lilla Edet: +17 %

Trollhättan: +11%

Vänersborg: +8%

Mellerud: -25 %

Källa: Skatteverket

ANNONS