Andelsplanta. I februari ser en tomatplanta inte mycket ut för världen, men rätt skött kan den ge en stor skörd som andelskunderna sedan får dela på senare under året.
Andelsplanta. I februari ser en tomatplanta inte mycket ut för världen, men rätt skött kan den ge en stor skörd som andelskunderna sedan får dela på senare under året.

Allt populärare med andelsjordbruk

Andelsjordbruk – där konsumenten köper skörden av jordbrukaren på förhand – är på frammarsch i Sverige. – Intresset har vuxit stort de senaste åren, säger Lina Morin, lantbruksrådgivare.

ANNONS
|

Att betala i förväg och sedan få regelbundna leveranser under säsongen finns det ett stort intresse för från konsumentsidan. Och nu börjar allt fler lantbrukare testa på konceptet med andelsodlingar.

Utvecklingen har gått snabbt de senaste åren. 2013 fanns det bara ett företag i Sverige som sysslade med just den företagsmodellen.

– De hade varit ensamma i en tio, tolv år. Sedan har det kommit till ett par per säsong och i nuläget är det runt 25–30 företag som marknadsför sig som andelsjordbruk och flera som är på gång i år, säger Lina Morin, lantbruksrådgivare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

Själv kom hon i kontakt med konceptet när hon jobbade som volontär på en gård i Boston i USA 2008. Där är det många som sysslar med det, enligt Lina Morin finns det runt 15 000 företag i Nordamerika som jobbar enligt modellen.

Hon berättar att det för jordbrukarens del handlar om att kunna dela på kostnaderna och risken i att framställa olika produkter, som grönsaker och honung, och att långsiktigt kunna planera sin verksamhet.

– Det är också en möjlighet att ta bättre betalt eftersom mellanleden till konsumenten försvinner. Det handlar också om att kunna visa upp hur mycket arbete som ligger bakom de färdiga grönsakerna. Det blir också mindre svinn eftersom man anpassar odlingen utifrån det man har sålt, säger Lina Morin.

För kunden innebär att köpa sin andel av skörden förstås en risk – är det ett dåligt år för morötter kanske det inte blir så många eller inga alls. Å andra sidan kanske det i stället är ett bra vitkålsår och då får man i stället mer av det. Färska och närproducerade produkter hör förstås till fördelarna, enligt Lina Morin.

– Det varierar säkert, men jag tänker att det är många som vill veta varifrån maten kommer. Sedan blir det sällan dyrare än att handla i affären, snarare lite billigare. Enligt mina mått får man mycket mat för pengarna på det här viset.

ANNONS

En del som driver andelsjordbruk har också andra mervärden för kunder som är intresserade av odling.

– De flesta erbjuder att man kan få komma till gården och vara med och jobba, säger Lina Morin.

Fakta: Andelsjordbruk

  • Andelsjordbruk innebär att lantbrukaren säljer andelar av sin produktion i förväg. På så sätt delar producent och konsument på risken och kan till exempel kapa många kostnader eftersom alla mellanled försvinner.
  • Andelsjordbruk är vanligt på flera håll i världen och går internationellt under benämningen Community Supported Agriculture (CSA).
  • Vanligast i Sverige är grönsaksproduktion, men det finns också honung. Frukt- och bärproduktion är också på gång, enligt Lina Morin.
  • Källa: Hushållningssällskapet och Länsstyrelsen i Västra Götaland

    ANNONS