Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

NyLäkare001

Anas Rmih återgår till läkaryrket

I Syrien arbetade Anas Rmih som läkare i nästan tio år och sedan han kom till Sverige har han försökt komma tillbaka till sitt yrke. Nu är han en av fem syriska läkare som fått möjlighet att börja arbeta inom NU-sjukvården.

Anas Rmih kom till Sverige från Syrien för nästan tre år sedan. Där hade han arbetat som läkare i nästan tio år, bland annat som fältläkare under kriget.

Sedan han kom till Sverige har han har kämpat för att komma tillbaka till sitt yrke. Nu är han en av fem läkare som under de senaste fem åren har fått börja arbeta på Näl och inom NU-sjukvården.

– Det känns jättebra att få arbeta på sjukhus igen, jag har verkligen saknat mitt jobb, säger Anas Rmih när han promenerar genom Näls långa korridorer.

Sedan april har han haft en provtjänstgöring på sjukhuset och om hans arbete fortlöper som det ska kan Anas se fram emot en fast ST-tjänst på den ortopediska avdelningen till hösten. Men det har varit en lång väg dit.

För honom har det till viss del handlat om att lära sig om skillnaderna mellan hur yrket ser ut i sina två olika hemländer.

Under en period har han fått gå bredvid en annan läkare och iaktta allt från hur läkarna bemöter patienter till hur man arbetar i olika instanser.

– Det är en stor skillnad i systemet. I Sverige är vården uppdelad i olika vårdnivåer eller instanser, i Syrien följer man en patient hela vägen från början till slut. Men när det kommer till behandlingar ser det nästan likadant ut i Sverige som i Syrien, säger Anas Rmih.

Strax efter att han började sin provtjänstgöring fick han frågan om han var intresserad av ryggkirurgi och skulle kunna tänka sig att specialisera sig inom det. En avdelning där det just nu råder brist på läkare och som har långa väntetider för de som behöver 
komma in på operation.

– Jag blev jätteglad. För mig är det viktigt att få arbeta med ett så känsligt jobb samtidigt som jag får möjlighet att hjälpa många, säger Anas Rmih.

Att få komma in och arbeta på NU-sjukvården innebär inte bara för Anas att han får syssla med det jobb som han längtat tillbaka till. För honom betyder det även att han kan börja planera för framtiden.

– Jag är tacksam över att jag kan komma igång med mitt liv här. Nu ser jag fram emot att börja arbeta på riktigt, säger Anas Rmih.

MEST LÄST