Än så länge sitter det långt inne för arbetsgivaren i NU-sjukvården att ge personalen mer hälsosamma arbetstider.
Än så länge sitter det långt inne för arbetsgivaren i NU-sjukvården att ge personalen mer hälsosamma arbetstider.

Arbetsgivaren dröjer med "hälsosamma arbetstider"

Vårdförbundet vill snabba på arbetet för hälsosamma arbetstider, medan regionen vill kartlägga och utvärdera det arbete som redan gjorts. Men det finns inga skäl till oro inför hösten, enligt Ola Sjöholm, förbundsombudsman och före detta vice ordförande i Vårdförbundet.

ANNONS
|

Många hade trott att Vårdförbundets nya avtal med SKL skulle innebära att frågor om arbetstider skulle regleras centralt. Så blev inte fallet.

I förra veckan skrev TTELA om oron över vad som ska hända med arbetet för hälsosamma arbetstider, en fråga som varit mycket viktig för personalen inom NU-sjukvården.

Västra Götalandsregionens chefsförhandlare Eva Johansson tonade då ner oron och sa att arbetsgivaren inte har för avsikt att bromsa upp arbetet.

Ola Sjöholm ser även han med tillförsikt på höstens arbete och diskussionerna med regionen.

– Jag har haft ett jättebra samtal med arbetsgivaren och Eva Johansson. Vi får ta det i små steg.

ANNONS

Kommer de lokala arbetstidsprojekten att stoppas?

– Jag har fått bilden bekräftad att arbetsgivaren avvaktar och inte vill gå vidare med alla projekt som man jobbat med innan.

En arbetsgrupp med representanter från regionen och Vårdförbundet kommer snart att tillsättas för fortsatta diskussioner om hur arbetstider som rör att samma individ jobbar dag, kvällar och nätter ska regleras.

– Vi vet inte ännu om det blir några förändringar, men jag tycker inte att det nya avtalet är något fiasko.

ANNONS