Atlantluft kyler av sommaren

Njut av torsdagens riktigt varma väder. Det kan vara årets sista dag med en temperatur kring 25 grader. Vädret ser ut att bli betydligt mer ostadigt de närmsta veckorna.

ANNONS
|

Det kan vara så att det är dags att tänka om. Vädret kanske inte är så dumt ändå under sommarens första halva. Den tiden då sommaren blev lång och varm från mitten av juli och till en bra bit in i september ser ut att sedan några år vara över.

– Vad vi kan se blir det mer ostadigt från och med fredag, med varannandagsväder och temperaturer som varierar mellan 15-16 grader och omkring 20 grader, säger Kristoffer Molarin, meteorolog hos vädertjänsten Foreca.

Slutat blåsa

I östra Fyrbodalområdet har solen under en lång period hållit sig på gott humör. Regntimmarna har, på både gott och ont, varit få. Däremot har det blåst en del.

ANNONS

– I dag, torsdag, är det nästan ingen vind alls och nästa vecka blir det också stillsamt. Att det nu blir en ganska snabb skiftning från dagens 25-gradiga värme till morgondagens regn och 15-16 grader beror på att den varma luften följs av svalare vindar från Atlanten, förklarar Kristoffer Molarin och fortsätter:

– Det för också med sig ett splittrat regnområde. Men det blir inget ihållande regn, utan mer mulet och tidvisa regnskurar.

Statistiskt

Lördagen inleds med molnigt väder. Fram på eftermiddagen spricker det upp och temperaturen stiger upp mot 20 grader. Söndagen börjar som lördagen slutar, men senare under dagen och kvällen drar regnskurar åter in över området.

Och varannan-dags-vädret ser ut att fortsätta så länge meteorologerna kan se in i framtiden.

– Statistiskt sett ser det ut som det ostadiga vädret håller i sig till in i augusti, säger Kristoffer Molarin.

Inte ens i det bohuslänska kustbandet ser det ut att bli mer solsäkert. Kristoffer Molarins tips är, om man har möjlighet, att hålla sig på östkusten och öarna Gotland och Öland. Eller bege sig söder över i Europa.

ANNONS