Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

– En stor befolkning är viktig, säger Mats Granér, enhetschef för samhällsanalys på VGR
– En stor befolkning är viktig, säger Mats Granér, enhetschef för samhällsanalys på VGR

Befolkningen ökar i Västra Götaland

En kombination av ökad invandring och mera födslar beräknas öka invånarantalet till nästan två miljoner till år 2035 enligt en ny prognos.

År 2035 beräknas 1,95 miljoner invånare bo i Västra Götaland, enligt Västra Götalandsregionens (VGR) befolkningsprognos för 2017-2035. Mats Granér, enhetschef för samhällsanalys på VGR, säger att det främst finns två orsaker bakom detta.

– Framför allt är det invandring, men vi ser också att vi kommer att få en mer gynnsammare demografi framöver. Det föds mer personer än det dör, berättar han.

Befolkningsprognosen bygger på statistik som Statistiska centralbyrån har framställt genom att se på hur tillväxten har skett historiskt de senaste åren. Men även deras statistik är antaganden, då man inte kan vara säker på hur utvecklingen kommer att se ut i verkligheten. Just invandringen, som ökade i samband med flyktingkrisen 2015, är svår att fastställa siffror på.

– Det är en osäker prognos. Det beror naturligtvis på vilken politik vi kommer att föra och hur världsläget ser ut.

Invånarantalet antas öka mest i Göteborgsregionen, från en miljon till 1,2. Det betyder en ökning på ungefär 22 procent. Men även i Fyrbodalsområdet stiger antalet. I Trollhättan beräknar man 13 procent, det vill säga från 57 800 invånare till 65 300. I Lilla Edet antar man 16 procent, från 13 700 till 15 900, och i Vänersborg nio procent, från 39 000 till 42 300. Enligt befolkningsprognosen antas dessa siffror nås till år 2030.

Mats Granér ser positivt på utvecklingen, även om det sätter vissa krav.

– En stor befolkning är viktig, tänker jag, för att företag ska kunna startas och för en bra infrastruktur. Man behöver kompetent folk. Men det kräver att man måste satsa mer på vård, omsorg och skola eftersom antalet äldre och unga stiger.

MEST LÄST