Bostad i växthus ger varmare klimat

Graderna stiger ute, och nu drar vi ner temperaturen på elementen. Men det finns också de som som har elementen avstängda året om –  och ändå njuter av ett härligt medelhavsklimat. Stig in i en av landets skönaste villor: naturhuset i Sikhall.

ANNONS
|

Aprilvädret visar sig från sin sämsta sida – grått och regnigt. Mendestination Solvarm låter lovande,ochju längre vi färdas desto mer spricker det upp på himlen. Siktet är inställt på Sikhall, beläget vid Vänern. En plats där solen ofta visar sig. I alla fall enligt familjen som vi ska besöka. De har nämligen särskilt tagit tillvara på detta, som TTELA tidigare skrivit om vid flera tillfällen.

Som i en pittoresk idyll står husen placerade i det gröna framför ett glittrande vatten under kvällssolen. Verandasäsongen är i startgroparna för de som bor här. Med ett undantag, som snart har sommar.

Vi kör förbi grinden och frampå grusvägen. Då träder det fram, växthuset med huset inuti. Dörren öppnas och Rosemary ochAnders Solvarm kommer utpå uppfarten.

ANNONS

– Välkomna! Nu gårvi in till Italien, säger Rosemary. Förbi växthusets entré nummer ett och genom farstun förflyttas vi på ett ögonblick från våren i Sverige till försommaren på breddgrad Toscana. Bakom nästa dörr kliver vi över en vallgrav av porlande vatten – och omges av en spirande medelhavsträdgård. Färska örter och färgglada småblommor står på rad i krukor, i rabatterna blommar citronträd med gyllengula frukter och från taket hänger en begynnande pergola av vindruvsrankor.

– Det svalkar skönt sedan när sommaren och den riktiga värmen kommer. Då har det vuxit till sig så att hela taket är ett grönt skuggande lövtäcke, och så har vi solmogna vindruvor att plocka rakt från grenen, säger Rosemary.

Det är inte långt kvar till dess, med familjen Solvarms mått mätt. Medan våren och körsbärsträdens tid är nu för oss övriga svenskar har mandelträdet redan blommat ut i deras trädgård.

– Vi är några veckor före på säsongen, så medan andra håller på med vårplanteringarna är vi redan inne på sommaren. Gurk- och tomatplantorna och de andra grödorna har vi haft inne i huset under en växtlampa ett tag, men de ska flyttas ut vilken dag som helst nu.

Rosemary ochAnders Solvarm bor här i växthuset tillsammans med sina tre barn Jonathan, Natalie och Johannes. Eller i två hus, rättare sagt. Det 300 kvadratmeter stora växthuset fungerar som ett skal och inuti det står ett 145 kvadratmeter stort knuttimrat trähus, som utgör själva bostaden. Förutom att växthuset ger en låg energiförbrukning har de dessutom ett eget kretsloppssustem med självförsörjning av frukt och grönt. De kallar sitt boende för ett ”naturhus”.

ANNONS

– Vi försöker att leva så skonsamt som möjligt för miljön, och med huset kombinerar vi ekologi med en bekväm livsstil. Genom att bo så här lämnar vi ett lågt ekologiskt fotavtryck samtidigt som vi får ett härligt medelhavsklimat, säger Anders Solvarm.

För att göra huset extra skönt är det konstruerat med atmosfär i fokus. – För att ta tillvara på värmen från växthuset ser vi till att luften strömmar igenom väl och vi har byggt det därefter, säger Anders och visar in i huset. Ja, hittills har vi ju varit ”ute” i trädgården. Det är först när nästa dörr öppnas som vi kommer in till själva bostaden. Ingen vallgrav denna gång, utan vi stiger in i en ljus och luftig entréhall, med öppen planlösning till köket i ena änden och vardagsrummet i den andra. I taket är en öppning till terrassen och ovanför dörrkarmarna till de fem sovrummen syns rektangulära luckor. – Vi har gjort allrummet större och sovrummen mindre för luftgenomströmningen. Men det passar oss också att ha ett stort rum där alla kan umgås tillsammans, och så kan man gå in på sitt rum och stänga dörren om man vill vara ifred, säger Rosemary. Temperaturmässigt brukar de hålla sig kring 22-gradersstrecket – trots att här varken finns några element eller golvvärmeslingor. När vinterkylan slår till tänder familjen Solvarm brasan i någon av de två massugnarna. En eldning om dagen räcker. Matlagningen ser de till att anpassa därefter, vilket också ger ett resurssmart komplement till vedspisen. – När det är riktigt varmt, gör vi gärna jättegoda vedugnsbakade pizzor, väntar vi lite längre kan vi baka bröd och något senare när det svalnat ytterligare kan vi baka en kaka om vi känner för det, säger Rosemary.

ANNONS

Deras hus är inte bara en bostad utan också en livsstil, och efter drygt tio år här har de svårt att tänka sig att bo i ett ”vanligt” hus eller lägenhet igen. De har byggt allt från grunden själva, men det är en bostadsdröm som växt fram. När grunden murades sommaren 2001 var det bara timmerhuset med i ritningarna. Tills höstrusket slog till.

– Jag hade precis läst en bok om naturhusbygge och vi tyckte att det lät fantastiskt. När hösten kom med vind och regn blev det outhärdligt att bygga ute, så då föll bitarna på plats, berättar Anders.

Ett växthus köptes och timmerhusbygget kunde fortsätta smidigt, och 2006 flyttade familjen Solvarm in i sitt naturhus.

– Vi gör bara av med hälften så mycket energi som i en vanlig villa, så vi brukar säga att det är en ”positiv växthuseffekt”, säger Anders.

Att sprida kunskapen och få fler i Sverige att bygga naturhus har också blivit ett sidoprojekt. Till vardags arbetar Anders som ortopedingenjör och Rosemary som vårdlärare, men de har regelbundet guidade visningar hemma och Anders arbetar också med att utveckla och projektera nya naturhusbyggen. – Vi var nummer två i Sverige när vi byggde, innan dess fanns det bara upphovsmannen Bengt Warnes naturhus i Saltsjöbaden i Stockholm. I dag finns det ytterligare ett på Ingarö, och ett naturhuskafé norr om Gränna som vi har varit med och utvecklat. Fler människor har blivit intresserade, det är kul och vi hjälper gärna till, säger Anders.

ANNONS
ANNONS