Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Arkivbilder: Marita Adamsson och Bengt Nilsson
Arkivbilder: Marita Adamsson och Bengt Nilsson

Busschaufför fick nog – alla fick gå av

Buss 980 har länge haft problem med stökiga högstadieelever. I tisdags fick en av chaufförerna nog – och släppte av alla resenärer.

Fötter på sätena, nedskräpning och uppkäftigt beteende. Det har varit vardag för de busschaufförer som kör linje 980 mellan Kungshamn och Hunnebostrand, då vissa högstadieelever på väg hem från Sotenässkolan inte kunnat uppföra sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men i tisdags fick en av chaufförerna nog, och släppte av alla resenärer innan bussen kommit fram till ändhållplatsen.

– Vad jag förstår har de varit tykna och svarat emot när chauffören bett dem ta ner fötterna från sätena och inte skräpa ner. Ibland kan det vara så att du säger till, men så tar de upp benen igen bara för att markera att de inte vill följa reglerna om hur man uppför sig i buss. Då brast det väl, säger Jeanette Janson, rektor på Sotenässkolan.

"Pinsamt och bedrövligt"
Hon säger också att stöket på bussen som avgår 14:40 från hållplatsen vid Pressbyrån har varit ett problem under en längre tid, och att det till och med lett till att andra resenärer undviker att åka med just den avgången.

Efter tisdagens händelse har Jeanette Janson därför skrivit ett brev till alla föräldrar och vårdnadshavare.

"Jag ... tycker det är pinsamt och bedrövligt att några av våra ungdomar inte kan uppföra sig på ett respektfullt sätt under en busstur samtidigt som det var olyckligt att släppa av alla eleverna vid Gammelgården" skriver hon.

Inte alla som är stökiga
När Bohusläningen pratar med henne är hon är noga med att betona att de flesta elever sköter sig, och att skolan också försökt ta itu med problemet tidigare – men utan att lyckas. Nu ska man dock ta kontakt med de aktuella elevernas föräldrar.

– Jag har fått en 6-7 namn på ungdomar nu som uppfört sig dåligt, och det även under längre tid, säger Jeanette Jansson.

"Handlar också om förarnas arbetsmiljö"
Chefen på bussbolaget som trafikerar sträckan vill inte lämna någon kommentar till det som inträffat, men Västtrafik bekräftar att incidenten ägt rum.

– Man kan säga att rent principiellt från Västtrafiks sida så har vi tydliga riktlinjer som säger att man ska visa särskild hänsyn till barn och ungdomar i kollektivtrafiken. Sen är det en balansgång, för det handlar också om förarnas arbetsmiljö, säger Lena Jovén, presskommunikatör på Västtrafik.

– Vi värnar så klart om att barn och ungdomar inte ska råka illa ut, men vi är också måna om våra förare och deras situation.

MEST LÄST