Gnällig? Lugn, det är normalt.
Gnällig? Lugn, det är normalt.

Därför är allergikern trött och gnällig

Har du en gnällig pollenallergiker i din närhet? Det finns en rimlig förklaring: en kemisk reaktion sker i allergikerns kropp. Vi har sammanställt några tips för hur du bäst stöttar en pollenallergiker.

ANNONS
|

Våren är den värsta perioden för många svenskar. Pollen från träd och växter fastnar i människors ögon och slemhinnor och kan orsaka allergiska reaktioner. Trots medicinering så är de kommande månaderna ingen lätt period för landets pollenallergiker och det är inte alltid preparaten hjälper. Utöver snuvan och nästäppan orsakar allergin andra effekter som man som anhörig måste ha förståelse för.

–Många allergiker blir trötta och får koncentrationssvårigheter vilket många tror beror på medicinen, men det är faktiskt allergin i sig, säger Teet Pullerits specialist- läkare på Sahlgrenska Universitetet.

Det beror på att de celler som blir inflammerade vid pollenallergi producerar ämnen som gör personen trött. Därför kan människor som lider av pollenallergi upplevas som hängiga, orkeslösa och griniga. Det är alltså inte obehaget av kliande ögon och rinnsnuva som påverkar allergikerns humör utan en kemisk process som sker i kroppen.

ANNONS

Många köper mediciner för att kunna klara av besvären.

–De vanligaste är antihistamintabletter som blockerar histaminer, vilket är ämnet som kommer ut ur inflammerade celler under en allergisk reaktion, säger Teet Pullerits.

Som anhörig kan man stötta den allergiske genom att ha insikt i hur allergin kan påverka. Och för att mildra besvären kan man hjälpa till att vidta åtgärder som innebär att den allergiske utsätts för så lite pollen som möjligt. Även om man älskar att fika och äta ute i vår- solen kan det vara snällt att föreslå att lunchen ska serveras inomhus. Och även om det kan vara trevligt med öppna fönster för att få in lite frisk luft, kan man visa förståelse genom att hålla dem stängda under pollenperioden. Detsamma gäller när man åker bil.

–Sedan så uppmanar vi alltid människor att sluta röka, men man ska vara extra noga med att inte utsätta en allergiker för andra ämnen som kan irritera, säger Teet Pullerits.

ANNONS