Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Därför frias Muller i hovrätten

Saabs förre styrelseordförande och ägare Victor Muller frias i hovrätten från alla misstankar om grovt svindleri. Även de två revisorerna som varit åtalade frias.

TTELA:s utsända Daniel Gustafsson och Stefan Bennhage var på plats tillsammans med hovrättspresidenten Ralf G Larsson när domen kom. 

Ekobrottsmyndigheten hävdar att Victor Muller skulle genom sina uttalanden i media och talet på Nackastrandsmässan ha kommit med vilseledande information, förskönat bilden av bolaget utåt och på det sättet gjort sig skyldig till svindleri. Det höll inte hovrätten med om utan bedömde det hela på samma sätt som tingsrätten.

Allmänt hållna uttalanden

– De uttalanden han gjort var allmänt hållna och inte särskilt precisa. Därför anser vi inte att det kan tolkas som vilseledande, säger Ralf G. Larsson, hovrättspresident vid Hovrätten Västra i Göteborg.

Läs även: "Kan man säga vad som helst i media"

Hovrätten skriver även så här på sin hemsida: "Hovrätten anser att Victor Muller har lämnat uppgifterna till media men bedömer att dessa inte varit vilseledande på sådant sätt att det medför ansvar för svindleri."

Inte skett med uppsåt

Så här skriver hovrätten om domen gällande revisorerna:

"Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att revisionen för år 2010 fortsatt ett par dagar efter den 5 april 2011. Revisorernas intygande om att revisionen avslutats den 5 april 2011 var därmed objektivt sett oriktigt. Men åklagarna har inte lyckats visa hur den felaktiga dateringen har medfört fara i bevishänseende varför åtalet mot revisorerna ändå ska ogillas. Hovrätten anser därutöver att det inte visats att den felaktiga dateringen skett med uppsåt."

Försiktig och balanserad

I punkt efter punkt skriver hovrätten att i de artiklar och nyhetsinslag som chefsåklagare Olof Sahlgren åberopat som bevisning är det inte helt solklart att Muller varit så precis så att det ska bedömas som svindleri, utan varit försiktig och balanserad.

Man skriver till exempel "att dessa uppgifter är för oprecisa och otydliga för att kunna betraktas som vilseledande". Ibland säger man också det som sagts i inslagen varit ryckta ur sitt sammanhang och därför inte heller kan ses som grund för svindleri.

Läs också: Projektet var dömt att misslyckas
Läs också: Så tror experten om Saabdomen
Läs också: Nu får Muller sin dom
Läs också: Tingsrätten: Inget brottsligt begicks på Saab