Backar inte. Anastasia Johansson och Annika Josefson är redo att gå ut i konflikt för att få igenom IF Metalls krav i årets avtalsförhandling. Avtalet går ut den 31 mars och tidigast i mitten av april kan konfliktåtgärder träda i kraft.
Backar inte. Anastasia Johansson och Annika Josefson är redo att gå ut i konflikt för att få igenom IF Metalls krav i årets avtalsförhandling. Avtalet går ut den 31 mars och tidigast i mitten av april kan konfliktåtgärder träda i kraft.

De är redo för strid – IF Metall backar inte

IF Metall rustar sig för konflikt. Ett 50-tal fackliga företrädare från hela Bohuslän-Dal samlades i Uddevalla på måndagen för att förbereda sig och dra upp riktlinjerna.

ANNONS
|

– Konfliktviljan är god. I och med att vi fick ett ett-årigt avtal förra året och det var i sista stund som det blev klart, kommer folk ihåg hur det var då, säger Annika Josefsson, klubbordförande och logistikoperatör på Akzo Nobel i Stenungsund.

– Många av attackerna som arbetsgivaren hade på avtalet då, kommer igen nu och det reagerar folk på, säger Anastasia Johansson, svetsare och klubbordförande på Volvo Buss i Uddevalla.

Går ut i månadsskiftet

Industrins kollektivavtal går ut den 31 mars. Fackets lönekrav ligger på 2,8 procent.

Det har arbetsgivaresidan mött med ett motbud på 1,5 procent, vilket facket betraktar som ett noll-bud eller till och med ett minusbud eftersom arbetsgivaren också kräver att få förändra arbetsförhållandena.

ANNONS

Kent Bursjöö är ombudsman för IF Metall Bohuslän-Dal.

– En repris från förra året är att arbetsgivaren vill kvitta löneökningen mot annat genom att ställa krav på flexibel arbetsvecka med sju-tio timmar upp eller ner, säger han.

– Sedan har man krav på förlängda semesterperioder så att semesterperioden på fyra sammanhängande veckor kan förläggas mellan maj och september.

Sammantaget ett oacceptabelt bud, tycker IF Metall.

Flexibel arbetsvecka innebär att man kan få jobba 47 timmar en vecka utan övertidsersättning. Arbetsgivaren ska säga till en vecka, några dagar i förväg. Sedan måste en annan vecka minskas med samma antal timmar.

"Då är det bara att gilla läget"

Med på mötet i Uddevalla var bland annat också Patrik Andersson och Reine Johansson, klubbordförande Inovyn, Stenungsund, och ordförande för Bohuslän-Dal.

– Chefen kan alltså komma på måndagen och säga att "på lördag jobbar vi allihop för vi har hög produktion nu. Och då är det bara att gilla läget, säger Patrik Andersson, klubbordförande på Borealis i Stenungsund.

– Idag finns det vissa regler för övertid. Jag som har barn som håller på med olika fritidsaktiviteter, som jag kör till och så vidare. Hur ska jag kunna göra det? Jag har en skyldighet att jobba!

– De vill ta makten över vår fritid, konstaterar Reine Johansson.

ANNONS

Arbetsgivarens krav på att få förlänga semesterperioden med en månad, så att den börjar i maj och slutar i september, är en följd av slimmade organisationer, menar de fackliga företrädarna.

– De vill sprida ut semestrarna över en längre period för då klarar de också att upprätthålla kompetensen eftersom inte så många blir lediga samtidigt, säger Patrik Andersson.

Och att få semester i maj eller september är extra dåligt för de som har skolbarn.

Vill ta bortpermissionsreglerna

Arbetsgivarna vill också ta bort permissionsreglerna som ger ledigt med betalning vid extraordinära tillfällen som 50-årsdag, begravning av anhörig, med mera.

Vid måndagens möte gick de fackliga företrädarna igenom vad som gäller vid en konflikt, vad som är klubbarnas skyldighet och avdelningens skyldighet. Strejkvakter och konfliktkort diskuterades.

IF Metall

IF Metall har 42 kollektivavtal varav åtta löper ut den 31 mars. Motpart i förhandlingarna är bland annat Teknikföretagen och IKEM, Innovations- och kemiindustrierna.

IF Metall har drygt 24000 aktiva medlemmar. Bohuslän-Dal är en av 37 avdelningar inom förbundet.

Av samtliga IF Metalls avtal är teknikavtalet det största, där ingår bland annat Volvo och SKF.

ANNONS