I år jobbar Tobias Forslund och Andres Mortenson alla röda dagar på SCA. Men nästa år kan de planera för lite ledighet under storhelgerna. "Det kan bli så något år. Men nästa år är vi lediga både jul och midsommar", säger Tobias.
I år jobbar Tobias Forslund och Andres Mortenson alla röda dagar på SCA. Men nästa år kan de planera för lite ledighet under storhelgerna. "Det kan bli så något år. Men nästa år är vi lediga både jul och midsommar", säger Tobias.

De rundar av julafton på fabriken

Hittills i år har de varit på plats både under påsk och midsommar – nu väntar en julaftonsnatt på jobbet för A-skiftet på SCA. Men de klagar inte: … – När man väl är här är det som en vanlig arbetsdag, säger Andres Mortenson.

ANNONS
|

Produktionen stannar aldrig på SCA i Lilla Edet. Femskiftet på pappersbruket rullar på mer eller mindre oförtrutet även under röda dagar – och kräver således också sin bemanning. För vissa av de anställda faller högtiderna ut fördelaktigt under året – för andra mindre så:

– I år tror jag vi haft alla röda dagar på schemat, Tobias Forslund som jobbar A-skift på konverteringen.

– Ja, jag har jobbat både påsk och midsommar i år, säger Andres Mortenson, som tillhör samma skiftlag, men jobbar på pappersmaskinavdelningen.

Hinner jula lite

Och härnäst väntar alltså en julaftonsnatt för bägge två.

Men innan de behöver inställa sig på jobbet har de faktiskt tid för lite traditionellt julfirande hemmavid. Åttatimmarspasset drar inte igång förrän klockan tio på kvällen:

ANNONS

– Och då har man redan gjort julen och kan packa ihop. Det hade varit lite tråkigt om man jobbade på eftermiddagen. Då försvinner ju hela dagen, säger Tobias.

Hur kommer känslan vara på julafton när ni vet att ni ska vara på jobbet om några timmar?

– Jag har gjort det under så många år. Det har inte varit några problem. Om man jobbar förmiddag har du ju hela kvällen – om man jobbar natten har man hela dagen för att fira av julen. Men visst får man hoppa över julglöggen – det är ju lite tråkigt, säger Tobias.

– Jag tycker inte heller att man känner något speciellt. Det enda är att det kan kännas segt när man ska gå till jobbet. Men när man väl är här är det som en vanlig arbetsdag. Det spelar ingen roll om det är jul eller en måndag i januari – för mig i alla fall. Men det finns ju andra som inte gillar storhelger, säger Andres.

Extrapengar

Men för de som vill är det inga problem att byta bort sitt pass, menar duon. Storhelg innebär extra pengar. Och då är det alltid någon som kan tänka sig att rycka in.

ANNONS

Men då får man se till att ha julfirat i förväg, för även om SCA har gett både personalklappar samt ledigt för hela eftermiddagsgänget så är det mer eller mindre business as usual när de väl stämplat in.

– Men vi brukar få lite julmat. Sen får vi se om vi själva spexar till det med något. Jag har köpt lite julklappar till mina arbetskompisar ibland bara för att ge dem lite dåligt samvete – och för att se om jag får något tillbaka. De senaste två åren har jag köpt någon liten chokladlåda, men jag har inte fått något av dem än, säger Tobias.

ANNONS