Grästorpsbryggarna Thomas Ottosson, Johanna Ottosson och Niclas Andersson har förståelse för att Systembolaget lägger över en del av distributionen på småbryggerierna. ”Intresset har ju exploderat. Varas systembutik lägger en timme varje morgon på att skicka kartonger med öl från bryggeriet i Kvänum. Samtidigt förstår vi problemen för de bryggerier som utnyttjat Systembolagets distributionssystem. Men för oss blir de nya reglerna bra.” Bild: Sebastian Lamotte
Grästorpsbryggarna Thomas Ottosson, Johanna Ottosson och Niclas Andersson har förståelse för att Systembolaget lägger över en del av distributionen på småbryggerierna. ”Intresset har ju exploderat. Varas systembutik lägger en timme varje morgon på att skicka kartonger med öl från bryggeriet i Kvänum. Samtidigt förstår vi problemen för de bryggerier som utnyttjat Systembolagets distributionssystem. Men för oss blir de nya reglerna bra.” Bild: Sebastian Lamotte

Det jäser hos mikrobryggarna

Många småbryggare rasar mot de nya regler som Systembolaget inför från 1 september. – De största förlorarna är väl konsumenterna, som inte kan beställa öl från hela landet. För oss blir det bra, säger Johanna Ottosson, Niclas Andersson och Thomas Ottosson, ägare till landets kanske minsta bryggeri.

ANNONS
|

Försäljningen av småskaligt producerat öl har exploderat, liksom antalet mikrobryggerier. För att möta det ökade intresset ska Systembolaget köpa in betydligt fler ölmärken.

– Det innebär att ölet labb- och kvalitetstestas, att kunderna får smakbeskrivning på hyllkanten och kan söka och beställa ölet på vår hemsida, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Det mesta av mikroölet säljs i systembutiker i närområdet, men många ”ölnördar” beställer också enstaka flaskor och lådor från hela landet. Det har gett Systembolaget en hel del merarbete och ökade transporter. Från och med nästa månad får även de minsta bryggerierna (under 50 000 liter per år) vara med och dela på kostnaden, precis som alla andra leverantörer.

ANNONS

– Bryggerier som vill sälja i hela Sverige får leverera till vår depå i Örebro. Det är inte hållbart att skicka enstaka flaskor kors och tvärs över landet, säger Lennart Agén.

Han menar att transporten till Örebro är en liten del av distributionskostnaden.

– Vi tar resten. Att sälja över hela landet är frivilligt – man får göra en bedömning av var man har sina kunder.

Småbryggarna själva vill inte kalla kostnaden liten. De pekar på att kvalitetsölen redan är dyra att tillverka och köpa, och menar att systemet missgynnar de bryggerier som inte ligger nära Örebro och storstäderna.

1916 gick Grästorps bryggeri i graven. Nu har bryggeriet återuppstått, i ett villaområde. För några år sedan malde Thomas Ottosson kornmalt med kaffekvarn och kokade en experimentsats.

– När min dotter Johanna fyllde år bjöd vi på smörgåstårta och ölet. Många tyckte det var gott, och vi tänkte att ”det här kan vi göra något av”.

Nu har villakällaren förvandlats. I tre små rum brygger Thomas, Johanna och hennes sambo Niclas 400 liter öl var tredje helg.

– Vi har vuxit i steg. Sen vi kom in på systembutiken i Grästorp i december har vi fått köpa större bryggverk. Folk köade utanför butiken, och ölet sålde slut på några timmar. Nu har vi kommit ikapp och nästa år kan det nog bli 4 000–5 000 liter.

ANNONS

Grästorpsbryggarna har just nu inget intresse av att finnas med i beställningssortimentet för hela landet eller länet.

– Vi gör det här vid sidan av våra vanliga jobb, och har varken tid eller råd att skicka kartonger med post eller lastbil, säger Thomas, Niclas och Johanna.

De är nöjda med att sälja till några restauranger och systembutiker, och tycker att det nya systemet blir bättre. Idag har småbryggarna rätt att sälja sina varor i de tre närmaste butikerna, i det nya systemet blir det upp till tio butiker inom en tiomilsradie.

– Vi vill sälja till Överby och Vara också, inte till Nossebro som ligger närmare än Trollhättan. Sen kan butikerna välja vissa varor också, så det finns flera vägar in.

Men också denna nyordning väcker kritik. Om ölet inte säljer tillräckligt bra plockas det bort från hyllan. Flera mikrobryggerier kommer att tappa ölsorter i systembutikerna.

I september har Systembolaget bokat in möten med mikrobryggerierna.

– Vi fortsätter dialogen, och ska skruva på det här, säger Lennart Agér.

Johanna, Niclas och Thomas förstår både Systembolaget och kritikerna.

– Värst drabbas väl konsumenterna, eftersom den geografiska spridningen av ölet blir mindre. Samtidigt finns det en charm i att ölet verkligen är lokalt. Och vi skulle gärna se att gårdsförsäljning blir tillåten, då kan man inkludera mat och turism, säger Johanna.

ANNONS

I Sverige finns 130-talet småbryggerier för öl, plus ett antal gästbryggare. Ett 30-tal av mikrobryggerierna ligger i Västergötland.

Bland de större mikrobryggerierna finns exempelvis Dugges, Oppigårds och Grebbestad, som brygger mellan en halv och en miljon liter per år. De berörs inte av de nya reglerna.

ANNONS