Detta tjänar kommunchefen

Kommuncheferna i småkommunerna Mellerud och Lilla Edet har en lika stor lön som Trollhättans kommunchef medan kommundirektören i Vänersborg har lägst lön men bor i den näst största kommunen.

ANNONS
|

Utifrån en kartläggning som Dagens Samhälle gjort om vad kommuncheferna tjänar har TTELA jämfört grundlönerna mellan kommuntopparna i tidningens bevakningsområde. I Lilla Edet med sina 13 178 invånare har kommunchef Lena Palm en lön på 80 000 kronor i månaden. En lika stor lön som kommunchefen Annika Wennerblom som arbetar i Trollhättan med 57 092 invånare.

I Lilla Edet är det kommunstyrelsens ordförande, Ingemar Ottosson (S), som tillsammans med oppositionen sätter kommunchefens lön.

– Den är inte låg, men heller inte hög, säger han.

Eftersom Lilla Edet tillhör Göteborgsregionens kommunalförbund jämförs lönen med kommunerna inom förbundet samt med grannkommunerna.

– Hon tjänar näst minst i Göteborgregionens kommunalförbund, men jämfört med Trollhättans kommunchef är det högt.

ANNONS

Enligt Annika Elias, ordförande för Sveriges chefsorganisation Ledarna, är det naturligt att lönen ligger högt i storstadsregionerna, men det finns även många andra faktorer som kan påverka lönen, menar hon.

– Det kan handla om utmaningar i uppdraget som gäller utvecklingsbehov inom verksamheterna eller arbetsmarknadsfrågor, näringslivsutveckling eller andra strukturfrågor. Den sökandes kompetens och bakgrund påverkar givetvis också vilken lön man kan behöva betala för att få rätt person.

Ingmar Ottosson menar att Lena Palm har samma uppgifter som i en stor kommun, men har betydligt mindre kringresurser än vad han tror att Trollhättan har.

– Då hamnar mycket arbete som utredningsgrundarbete och bakgrundarbete inför tjänsteskrivelser på henne, säger han.

Att Ingemar Ottosson tycker att Lena Palm är värd sin lön är det ingen tvekan om.

– Hon är absolut värd sin lön. Det är inte en liten lön. Det är bra lön som också är relevant i sammanhanget.

Posten är viktigt och lönen blir också en motivation till att vara kvar inom kommunen.

– Har grannkommunen mer kan det bli att man söker sig dit. Det är viktigt att ha en kontinuitet i chefskapet. Att leda en kommun kräver sin planering och insats, det går inte bara att byta.

Melleruds kommunchef Ingmar Johansson har en lön på 76 300 kronor och arbetar i en kommun med 9 169 invånare.

ANNONS

Om det är rimligt att småkommuner som Mellerud och Lilla Edet har kommunchefer som tjänar lika mycket som en kommunchef i en stor kommun som Trollhättan tycker Annika Elias, att det är omöjligt att svara på.

– Det beror på vad man förväntas göra. En liten kommun med små resurser är inte nödvändigtvis enklare att sköta. Och möjligtvis är en större kommun inte en lika attraktiv arbetsgivare och kan därför behöva betala mer för rätt kompetens.

Vänersborgs kommundirektör Ove Thörnkvist tjänar sämst av alla kommunchefer i TTELA:s bevakningsområde. Han har en lön på 69 079 kronor i månaden och jobbar i den näst största staden.

– Han ligger lågt och jag tror vi ligger lågt generellt sätt för våra förvaltningschefer. Ändå få vi dugliga medarbetare, säger kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin (S).

Dahlin var själv inte ordförande i kommunstyrelsen när Ove Thörnkvists lön sattes, men berättar att påslagning som gjorts i efterhand har ställts i relation till den löneutveckling som varit så länge Ove Thörnkvist uppfyller satta mål.

– Vi tittar inte på kringliggande kommuner. Tjänar man 69 000 är det bra, men jämför man med andra kommuner kan det tyckas vara lite. Jämfört med Trollhättan kan de lika gärna vara dem som ligger för högt.

ANNONS

Även om grundlönen är låg i förhållande till de andra kommunchefernas löner får Ove Thörnkvist även ett arvode på 10 000 kronor för sitt uppdrag som vd i Fastighets AB.

Vad kommunchef Lena Palm själv anser om sin egen lön vill hon inte kommentera vilket likaså gäller för kommundirektör Ove Thörnkvist.

ANNONS