Diger APL-jakt för särskoleelever

Det är svårt för landets gymnasiesärskolor att ordna praktikplatser åt sina elever. På gymnasiesärskolan vid Magnus Åbergsgymnasiet får alla elever praktik, men det är en utmaning att hitta platserna.

ANNONS
|

Alla elever på gymnasiesärskolans nationella program måste ha praktik eller så kallat arbetsförlagt lärande (APL) under sin utbildning. Sex av tio rektorer anger, i en rapport från Skolverket, att det är ganska eller mycket svårt att ordna APL-platser till eleverna.

På gymnasiesärskolan vid Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan arbetar studie- och yrkesvägledare Ann-Marie Orloff och yrkeslärare Patrik Ahlström med att ordna APL-platser. Även om de lyckas få ut alla elever i praktik är det inte helt enkelt.

– Att kartlägga arbetsplatser och hitta rätt plats till rätt elev är en utmaning, säger Ann-Marie.

Läs mer: Robin fick praktik på HSB

ANNONS

Att veta vad arbetsmarknaden har att ge, inom både den privata och offentliga sektorn är till hjälp.

År 2013 reformerades gymnasiesärskolan vilket innebar att skolan skulle bli mer lik den vanliga gymnasieskolan, och med det kom större krav på APL.

– Nu har vi inte lika stor flexibilitet som tidigare utan har blivit mer strikta och styrda att hitta platser som matchar programmen.

Innan reformen gick igenom fick skolan god tid till att sätta sig in i alla nya kurser och program vilket skapade bra förutsättningar för bra matchning.

– Det är vi tacksamma för nu när de ska ut, säger Patrik.

Patrik och Ann-Marie har arbetat upp ett brett nätverk. Vissa arbetsplatser tar emot då de har möjlighet och inom omvårdnad finns fasta kommunala platser att tillgå. Men eleverna från gymnasiesärskolan konkurerar med elever från det vanliga gymnasiet och med personer från arbetsmarknadsenheten vilket ökar trycket på platserna. Dessutom är det viktigt att arbetsplatsen överlag passar just den individ som ska ha praktikplatsen.

Att den privata sektorn är bättre på att ta emot elever, tycker både Ann-Marie och Patrik.

– Chefen kommer närmare verksamheten i det privata och beslut behöver inte gå igenom så många led, säger Patrik.

Tillgängligheten till platser varierar mellan programmen. Det är svårare att hitta vårdplatser inom programmet för hälsa, vård och omsorg. Både Patrik och Ann-Marie tycker att det hade varit önskvärt med flera kommunala platser inom både vården och barnomsorgen.

ANNONS

Att få praktikplats på kontor inom programmet för administration, handel och varuhantering är likaså svårt. Däremot är det lättare att hitta praktikplatser på programmet för fastighet, anläggning och byggnation samt programmet för hotell, restaurang och bageri.

– Där har vi en jätteliten årskull just nu, och då är det något lättare, säger Ann-Marie.

Trots sökande och efterfrågan på platser är det till sist upp till arbetsgivaren att välja att ta emot eller inte.

– Är man egen företagare kan det vara en utmaning att få tiden att räcka till för eleven, säger Ann-Marie.

– Arbetsgivare tackar lättare ja om vi är ute och besöker dem än om vi ringer. I stort sett är de positiva, säger Patrik.

ANNONS