Stämningsfullt. Stearinljus och musik på en tidigare Earth hour konsert på Kulturbruket på Dal i Mellerud.
Stämningsfullt. Stearinljus och musik på en tidigare Earth hour konsert på Kulturbruket på Dal i Mellerud.

Eldshow och konsert för jordens klimat

I Plantaget i Vänersborg kommer det bjudas på eldshow och i Mellerud arrangeras det för åttonde året i rad en konsert. Det är några av sakerna den som vill uppmärksamma Earth hour tillsammans med andra kan göra. Precis som tidigare år uppmanas man att släcka lyset en timme nu på lördag.

ANNONS
|

Earth Hour är en timme när alla släcker ner det elektriska ljuset för att uppmärksamma klimathotet. Antingen gör man det själv hemma och myser med stearinljus eller så kan man besöka evenemangen som arrangeras i Vänersborg och Mellerud.

I Vänersborg kommer dagen för första gången att uppmärksammas i Plantaget. Där kommer det vara ett antal aktiviteter, en konferencier och ett antal utställningar med bland annat elbilar. Klockan halv nio kommer allt ljus att släckas ner och då startar en eldshow med musik och dans.

– Vi hoppas att det blir en stämningsfull och fin upplevelse, säger Vivian Komstadius, kommunikatör på Vänersborgs kommun.

ANNONS

Hon fortsätter och berättar att kommunen ville göra något större av dagen.

– Om vi ändå ska släcka ljuset kände vi att det blir roligare om vi gör något mer av det, säger Vivian Komstadius.

I Mellerud kommer för åttonde året i rad att arrangeras en konsert på Kulturbruket på Dal.

– Konserten blir drygt en timme och kommer att vara helt akustisk. Lokalen kommer lysas upp av stearinljus och det enda elektriska ljuset kommer att vara lyset på notställena, säger Lars Nilsson, kultur och fritidsutvecklare i Melleruds kommun.

Temat för årets konsert kommer att vara svensk musik. Under konserten kommer det också vara tyst och applåderna tas när allt är klart. Förutom musiken kommer det även att läsas dikter. Den kommer också att genomföras med enbart lokala förmågor.

– Bland annat kommer Maria Fredriksson som är en av de mest begåvade via har att spela tvärflöjt och fiol, säger Lars Nilsson.

På Kulturbruket finns 240 sittplatser och Lars Nilsson räknar med att det kommer mellan 150-200 personer.

– En del människor tycker att det här är en väldigt trevlig tradition, säger han.

I Trollhättan och Lilla Edet kommer kommunerna att släcka ner stora delar av ljuset. De uppmanar också medborgarna att göra detsamma. Earth Hour har startats på initiativ av Naturskyddsföreningen och alla uppmanas att släcka lyset mellan klockan 20:30-21:30. I år infaller Earth Hour lördag 25 mars.

ANNONS
ANNONS