Elisabet, 82, fick sitt hus förstört av utklädda barn

Elisabet Grauers, 82, och hennes man i Kungsbacka fick precis som många andra besök av en grupp utklädda barn som skanderade "bus eller godis". Elisabets man förklarade vänligt att godiset var slut. Då fick det äldre paret huset saboterat.

ANNONS
|

Elisabet Grauers och hennes man bor i ett radhus i Kungsbacka. Under tisdagskvällen var parethemma och läste och tittade på tv. Då började det plötsligt banka på dörren. Trots rörelsesvårigheter tog sig Elisabets 85-årige man fram till dörren för att se vilka som fanns utanför.

– Det var kolsvart ute. Min man sa att han skulle gå och se vad det var där ute. Han har käpp och går väldigt dåligt, säger Elisabets Grauers.

Utanför dörren möttes han av ett gäng svartklädda barn som ropade "bus eller godis". Elisabets man förklarade då vänligt att godiset var slut då det redan hade varit några Halloweenfirande barn där tidigare under kvällen. Barnen lämnade då huset, utan några hårda ord.

ANNONS

"Ketchup överallt"

När Elisabet sedan gick ut morgonen efter för att hämta posten var utsidan av entrén till radhuset nedkladdat med ketchup.

– Det var ketchup överallt. Vid ytterdörren, fönsterbrädan och fotskrapan vid dörren.

Chockad gick Elisabet Grauers in igen och hämtade städutrustningen. Hon tillbringade sedan förmiddagen med att skura bort smutsen.

– Jag tycker det var fräckt. Det var mycket elände, det var väldigt tråkigt att städa undan. Det tog sådan tid, man ärinte den snabbaste längre.

Elisabet Grauers har inget emot besök från Halloweenfirande barn och brukar köpa hem lite godis, men nu hade hon missat attHalloween firades under tisdagen. Men hon tycker inte om när det bankar på dörren sent på kvällen.

– Man blir orolig då. Om man får en förklaring till varför man inte får något godis då beter man sig inte så illa, säger hon.

Bra respons från föräldrar

Även en granne ska ha drabbats och fick ytterdörren insmord med olja. Elisabet Grauers valde att skriva ett inlägg om händelsen i en Facebook-grupp för boende i Kungsbacka.Hon berättar att hon har fått mycket respons via inlägget och tror att det kommer ge effekt.

– Det är många föräldrar som har skrivit att de ska prata med sina barn, det vore bra om man tog upp detta. Det är vanlig allmän hyfs att man inte gör såhär mot äldre människor.

ANNONS

Elisabet Grauers har även sökt rektorn på en närliggande skola, då hon tänkte fråga om de kan ta upp detta inför nästa års Halloweenfirande.

– Det vore bra om man tog upp detta i skolorna inför nästa år, och berättar att alla inte är intresserade och attdenna helgen skrämmer oss äldre. För oss äldre är det ju allhelgonahelgs, vi har andra tankar om den här helgen, säger Elisabet Grauers.

Svår gränsdragning

Även polisen brukar bli kontaktade i fall som dessa. Men enligtTommy Nyman, presstalesperson vid polisen region Väst,kan det vara svårt att avgöra om det rör sig om ett brott eller inte.

–Det är typiskt sådan grej som vi kan bli kontaktade omi form av åverkan eller skadegörelse, det är inte betecknat som bus utan det är en gränsdragning om det ärbrott eller ej, säger han.

Enligt honom kan det vara svårt att hitta en gärningsman.

– Det är ett jättesvårt bevisläge, det är bäst att börja i andra änden och ha en dialog med föräldrar och att de ska ha en dialog med sina barn. Vad är okej som bus och inte,man får inte göra andra människor ledsna, säger Tommy Nyman.

ANNONS