Bild: Kent Eng/arkiv
Bild: Kent Eng/arkiv

Färre unga är arbetslösa

Statistik från juni visar att arbetslösheten bland unga just nu är så låg som 9,9 procent, vilket är den lägsta nivån sedan 2008. Arbetslösheten minskar även lokalt, och allra lägst procent hittar man i Lilla Edet.

ANNONS
|

Arbetslösheten bland unga fortsätter att minska i hela landet. I juni var 52 000 unga arbetslösa inskrivna på Arbetsförmedlingen, vilket är 6000 färre än i juni förra året. Ser man lokalt i Trollhättan ligger arbetslösheten bland unga på 10,6 procent, i Vänersborg 9,9 procent, och i Lilla Edet är siffran så låg som 5,3 procent. Högst är siffran i Mellerud, där är 11,8 procent av alla unga är arbetslösa. Det är personer mellan 18 och 24 år som räknas in i statistiken.

– Vi ser att jobben blir fler och att många unga kommer ut i arbete eller går till studier, säger Johan Bissman, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det skiljer sig också i arbetslösheten mellan män och kvinnor, då det är fler unga män än kvinnor som är arbetslösa. Bland kvinnor är det 7,9 procent som är arbetslösa, samma siffra när det gäller män är 11,8 procent.

– Men det finns samtidigt unga som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Gemensamt för dessa är att de ofta saknar en fullständig gymnasieutbildning, säger Johan Bissman.

Arbetslösheten bland unga är högre än om man ser till alla åldrar, det är nämligen 7,2 procent som är arbetslösa i hela Sverige. Sedan juni 2016 har antalet arbetslösa i hela Sverige ökat med 5000 personer. Enligt Arbetsförmedlingen väntar man också en fortsatt ökning av arbetslöshet under resten av året. Även här skiljer sig siffrorna mellan män och kvinnor. Bland kvinnor är 6,9 procent arbetslösa, samtidigt som siffran för män ligger på 7,6 procent.

Så ser arbetslösheten bland unga ut

Trollhättan 10,6 %

Vänersborg 9,9 %

Mellerud 11,8 %

Lilla Edet 5,3 %

Hela landet 9,9 %

ANNONS