Den fästingburna sjukdomen TBE går att behandla, men inte att bota. Statistiken visar att den har ökat i vårt område. Leif Dotevall är biträdande smittskyddsläkare inom VG-regionen.
Den fästingburna sjukdomen TBE går att behandla, men inte att bota. Statistiken visar att den har ökat i vårt område. Leif Dotevall är biträdande smittskyddsläkare inom VG-regionen.

Fästingburna sjukdomen ökar i regionen

Den fästingburna sjukdomen TBE ökar i vår region, det visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten.– Det har helt klart skett en ökning sedan förra året, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Hittills i år har 17 fall av fästingburen hjärninflammation, eller TBE, rapporterats inom Västra Götalandsregionen. Vid samma tidpunkt i fjol hade 13 fall rapporterats, och året innan det, fem fall.

Historiskt sett har augusti och september varit värst när det gäller fästingsjukdomar, vilket kan tyda på ett rekordår under 2017. TBE är en anmälningspliktig sjukdom, och är lätt att hitta statistik över, men borrelia är det inte. Därför är det, när det gäller borrelian, desto svårare att veta exakt hur många som smittas av den, men Leif Dotevall uppskattar siffran till ungefär 10 000 per år i hela landet.

– Fästingburna sjukdomar är ett stort, klart ökande problem. De som insjuknar i TBE är svårt sjuka och fortsätter att vara det resten av livet, säger Leif Dotevall.

ANNONS

Smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen har på sin hemsida publicerat en karta över regionen med sannolika smittorter av TBE under 2016. Inom TTELA:s område var flest sannolikt smittade på landsbygden runt Gestad och Grunnebo.

– Vi intervjuar varje smittad person och tittar på vart det är sannolikt att den blivit smittad, sedan sätter vi en nål på kartan. Vissa områden är vanligare, under 2016 var det Dalsland och väster samt söder Vänerstrand som hade flest rapporterade fall av TBE, säger han.

Hur skyddar man sig bäst mot fästingburna sjukdomar?

– Det tar 1-2 dygn för borreliabakterien att smitta, så för att minimera risken, se till att få bort fästingar från kroppen innan dess. De kan sitta på lite luriga ställen, som i armhålor, veck eller nacken. TBE-viruset å andra sidan går snabbt, cirka fem minuter. Dock finns det vaccin mot den, säger Dotevall.

Fästingburna sjukdomar har en stor säsongsvariation, och har sin topp när fästingarna är som mest aktiva, när medeltemperaturen överstiger 5 grader, vilket är mellan juni och september. Det är också då vi är som mest ute i naturen och löper störst risk att drabbas av fästingbett. Med det sagt är det dock inte alla fästingar som bär på någon smitta.

ANNONS

– Det är en liten del som smittar. Vad gäller fästingar så räknar man med att av 100 fästingar är det 10-20 som bär på borrelia, och 2 procent bär på TBE. Själva smittoprocessen är dessutom komplicerad, säger han.

ANNONS