Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Företagare i Dalslandsbolag åtalas för insiderbrott

  Misstänks för att ha röjt bolagsinformation tillsammans med tre andra personer.

  Chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten har i dag väckt åtal mot fyra personer för misstänkt insiderhandel. Brottsmisstankarna gäller grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

  Läs även: Företagsledare misstänks ha röjt information

  Åtalet rör misstänkt insiderhandel i ett större företag i Dalsland i samband med en affär med en kinesisk aktör. I oktober gick bolaget ut med att en order i storleksordningen 200 miljoner kronor på en produktionsanläggning var nära förestående. Den 20 december meddelade bolaget att affären skjuts på framtiden, vilket fick aktiekursen att rasa.

  Merparten av insidermisstankarna gäller dagarna innan det negativa beskedet men åtalet omfattar också obehörigt röjande av insiderinformation under januari 2018. De fyra personer som nu åtalas har suttit häktade sedan början av februari, en av dessa är styrelseordföranden i bolaget. Styrelseordföranden har enligt företaget ingen operativ roll i bolaget. Ingen person i bolagets ledning eller styrelsen i övrigt har delgivits misstanke om något brott.

  Huvudförhandlingen inleds den 16 mars.