Första maj – på inget sätt utdöende

För 127 år sedan hölls de första demonstrationerna i Sverige på första maj. Bara några år senare började folk prata om att dagen tappat sin kraft. – Det är en vanlig berättelse och en trött idé som levt kvar i över hundra år, säger Mattias Wahlström, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet.

ANNONS
|

I maj 1886 höll en grupp anarkister ett möte i Chicago, USA. På mötet framfördes bland annat krav på åtta timmars arbetsdag. I slutet av mötet, som ägde rum på Haymarket Square, blev det oroligheter och polisen öppnade eld mot demonstranterna. Ett stort antal av demonstrationens ledare greps, flera fängslades eller avrättades. Många tror att denna händelse ligger till grund för första maj men det är fel enligt Mattias Wahlström.

– Det är en seglivad myt att första maj organiserades för att minnas händelserna på Haymarket Square, men aktuell historisk forskning har ifrågasatt att det alls fanns med i diskussionen när man enades om demonstrationsdagen 1889, säger han och fortsätter.

ANNONS

– Frågan om åtta timmars arbetsdag lyftes också av den franska socialistiska organisationen Andra Internationalen på ett möte i Paris 1889. Ett år senare, första maj 1890, hölls de första demonstrationerna i Europa där bland annat ett tjugotal städer i Sverige deltog. De svenska demonstrationerna handlade framförallt om rätten till åtta timmars arbetsdag, allmän rösträtt men också om fred mellan Sverige och Norge.

Siffrorna är uppskattade men forskarna menar att cirka 50 000 människor demonstrerade på Gärdet i Stockholm detta historiska första år. Siffran på Heden i Göteborg var cirka 25 000 och ungefär 20 000 i Malmö.

Demonstrationerna fick en hel del uppmärksamhet men det dröjde innan det fick något genomslag i politiken.

I dag ger sig cirka 300 000 svenskar ut på gator och torg under första maj, ingen dålig siffra men inte heller bra. På 80-talet uppmättes en toppnotering med 800 000 deltagande demonstranter. Antalet har varierat sedan starten, men att helgdagen är på väg att försvinna eller har tappat sin kraft håller Mattias Wahlström inte med om.

– Redan för 100 år sedan, bara några år efter de första demonstrationerna, började man prata om att dagen hade förlorat sin udd vilket är en trött idé som följt med. Det är alltså något vi sagt i över 100 år. Jag är inte överdrivet orolig över att dagen kommer att försvinna.

ANNONS

Första maj ses framförallt som arbetarrörelsens dag men på senare år har också andra grupperingar velat synas.

– Det är en starkt laddad dag och många vill hänga på. Nationalsocialister och högerpopulistiska partier har varit aktiva på senare år men det är egentligen inget nytt. Redan under andra världskriget på 40-talet förekom det att dessa grupperingar hade manifestationer, säger Mattias Wahlström.

Första maj blev utsedd till helgdag 1938, ett beslut taget av den sittande socialdemokratiska regeringen.

– Det fanns en kluvenhet i beslutet. Å ena sidan befäste det arbetarrörelsens framgångar, å andra sidan gick dagen från att vara arbetarrörelsens dag till att bli folkets dag. Att göra det till en helgdag gjorde alltså att den blev mindre radikal, säger Mattias Wahlström.

Fakta: Här kan du demonstrera

Trollhättan

Socialdemokraterna

10.30 Drottningtorget. 11.00 avmarsch via Storgatan till samlingsplatsen, Kungsgatan 41. 11.30 håller Ulf Bjereld, ordförande för Tro och Solidaritet, samt Melissa Korkmaz, ordförande för SSU Trollhättan tal.

Vänsterpartiet/Ungvänster

10.30 Resecentrum. Tågar tillsammans till Snäckan i Maria Albers Park. Där talar Marjan Garmroudi, partistyrelsen, Vänsterpartiet, Hanna Nyberg, Ung Vänster Trollhättan och Lina Fryk Granat, föreningsordförande Trollhättan.

Vänersborg

Socialdemokraterna

12.00 Minnenas Brunn på torget.12.15 Avmarsch. 13.00 Välkomsttal av arbetarkommunens ordförande Gunilla Nilsson i Plantaget. Därefter tal av regionråd Karin Engdahl, Västra Götalandsregionen, Reidar Eriksson, vice ordförande i Arbetarekommunen samt Marie Dahlin, kommunalråd i Vänersborg.

Mellerud

Socialdemokraterna

10.45 Köpmantorget, högtidstal av Lars Nilsson, Socialdemokraterna Mellerud. Tal av Anders ”Tuten” Andersson, LO. Åsensbruk:

15.00 Håvåsen Idrottsplats. Demonstrationståg mot Föreningshuset med Vargöns Musikkår. Högtidstal av kommunfullmäktiges andre vice ordförande, Thomas Hagman

Lilla Edet

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gemensam familjedag.

11.00 Dagen börjar med Lilla Edets musikkår, 11.25 Välkomsttal av Peter Spjuth, 11.30 Tal av Vänsterpartiets Pia Jacobsen. Klockan 12.30 talar kommunalråd Carlos Rebelo Da Silva (S).

ANNONS