Försäljningen av försvarsspray har ökat lavinartat.
Försäljningen av försvarsspray har ökat lavinartat.

Försvarsspray säljs som aldrig förr

Just nu köper svenskarna mer försvarsspray än någonsin. Jämför man med försäljningen för ett år sedan har företaget Bodyguard sålt 500 procent mer i år. En ökning man aldrig sett tidigare.

ANNONS
|

– Vi har funnits sedan 1995, och det är först de senaste åren vi ökat vår försäljning så tydligt, säger Björn Hansson, VD på företaget Bodyguard.

Försäljningen av pepparspray har skjutit i höjden i Tyskland. Enligt företaget Bodyguard som säljer försvarsspray i Sverige säger man att försäljningen ökat lavinartat även här.

– Förklaringen är ganska uppenbar. Rädslan för att bli utsatt för brott har ökat, säger Jerzy Sarneki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Han menar att debatten gjort att rädslan för övergrepp ökat och händelserna i Köln och Stockholm där flera sexuella övergrepp rapporterats den senaste tiden har bidragit till detta. Han tror inte att risken för övergreppen i sig har ökat, men eftersom rädslan för överfall blivit större är det en naturlig reaktion att skaffa sig ett skydd.

ANNONS

– Försvarssprayen är ett effektivt och populärt sätt att försvara sig, säger Björn Hansson på Bodyguard.

Han ser inga större risker med att försvarssprayer skulle missbrukas när allt fler använder dem. Jerzy Sarneki däremot, jämför riskerna med försvarssprayer med vapenlagarna i USA: Han menar att de kan innebära skydd i vissa fall, men användandet av försvarsspray kan också inneböra ökat våld från förövaren.

– Jag säger inte att man ska avstå att försvara sig. Men man måste vara rationell i användandet av försvarsspray, vilket inte alltid är lätt, säger han.

ANNONS