Familjens "sjukmånad" är här

Förra året delade Försäkringskassan ut mer pengar än någonsin tidigare i tillfällig föräldrapenning. Och fördelningen mellan män och kvinnor är fortsatt ojämn.

ANNONS
|

Februari är "sjukmånaden" i många familjer. Och det stora barnafödandet under 2000-talet visar sig nu i form av att större summor än någonsin delas ut i form av tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn. Förra året låg den totala summan på 25 miljarder kronor, vilket var en ökning med 700 miljoner från året innan.

Trenden nationellt är att män tar ut en allt större del av föräldrapenningdagarna. Trollhättan och Vänersborg hade länge en relativt jämn fördelning av föräldrapenningdagar mellan kvinnor och män, i förhållande till riksgenomsnittet. Men de senaste åren har männens ökade uttag av föräldrapenning tappat fart och den lokala uppåtkurvan håller på att planas ut.

ANNONS

– Ni har kommit efter lite grann, men man ska inte ta det för allvarligt heller utan det kan variera, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Över en tioårsperiod har männen i Sverige ökat sin andel från 12,4 procent till 23,7 procent. Ökningen det senaste året är dock marginell – 0,6 procentenheter.

Niklas Löfgren, föräldraekonomisk talesperson på Försäkringskassan, tror inte att utvecklingen som varit hittills, i riktning mot en jämnare fördelning, är på väg att stagnera.

– Jag hoppas inte det utan tror att allt fler pappor kommer upptäcka att det är en förmån att kunna vara hemma med barnen när de är små, säger han.

Försäkringskassan konstaterar att om utvecklingen fortsätter i samma riktning och med samma takt så betyder det att den tillfälliga föräldrapenningen fördelas lika mellan män och kvinnor år 2035. Enligt Niklas Löfgren är det inte ett sannolikt scenario. Han gissar att det kommer ta längre tid.

– Det troliga är att vi inte når en jämn fördelning till dess. Med samma resonemang skulle männen vid en bestämt tidpunkt ta ut 100 procent och så är det förstås inte. Någonstans planar det ut, säger Niklas Löfgren.

Förra året tog männen i Dorotea ut lägst andel av den tillfälliga föräldrapenningen, medan männen i Knivsta tog ut mest. I dag tenderar män med högre utbildningsnivå att ta ut en större mängd dagar, och män som har en anställning tar ut fler än män som är egenföretagare.

ANNONS

– Jag tycker att man ska passa på när man kan, arbetslivet är långt, säger Niklas Löfgren.

ANNONS