Fantastiskt himlaspel visade sig

Ett fantastiskt norrsken kunde man beskåda i vårt område natten till torsdag.

ANNONS
|

Natten till torsdags såg medlemmari gruppen Norrsken på Facebook att chanserna var goda för att kunna se norrsken i våra trakter.

– Molnen skingrade sig vid 23-tiden och då var vi på plats på Gardesanna på Vänersnäs, där jag många gånger tidigare sett att just här vill jag ha en fullträff med aurora borealis (norrsken) i bakgrunden. Denna natt uppfylldes min önskan, berättar Anna Lynx.

Även Lukasz Radomski varen av många som skådade fenomenet. Han var på Skräcklan i Vänersborg och fångade himlaspelet på bild från Jakoben.

– Bilden är tagen strax innan midnatt. Himlen var alldeles perfekt – nästan helt molnfri, säger han.

ANNONS

Bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland, men det syns ibland även i södra Sverige, enligt en meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Norrsken

Polarsken på norra halvklotet kallas norrsken och på södra halvklotet södersken.

Polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler.

När partiklarna når atmosfären på hög höjd kolliderar de med molekyler och atomer så att de hamnar i ett mera energirikt tillstånd. När de sedan återgår till sitt normala tillstånd och avger den extra energin emitteras ljus i de olika färger vi ser i polarskenet.

  • Gulgrönt är vanligast och bildas på cirka 100-140 kilometers höjd.
  • Karminrött bildas på höjder över cirka 200 kilometer.
  • Violett på alla norrskenshöjder över 85 kilometer.
  • Blått vid cirka 110 kilometers höjd.
  • Källa: Wikipedia

    ANNONS