Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Idag fortsätter utredningarna för att ta reda på vad som orsakade personalens andningsbesvär på Näl i tisdags.
Idag fortsätter utredningarna för att ta reda på vad som orsakade personalens andningsbesvär på Näl i tisdags.

Fler fall av andningsbesvär på Näl

Nu höjs beredskapen på Näl efter att nya symptom av andningsbesvär upptäckts på sjukhuset.

– Vi har fått nya uppgifter idag om personer som har haft känningar. Jag kan inte svara på om det är samma personer som tidigare eller om det är nya fall. Men symptomen är inte lika allvarliga som igår, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Sammanlagt ska runt 20 personer ha känt av symptom sedan igår. Näl har nu höjt beredskapsläget från gårdagens stabsläge till förstärkningsläge, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner

– I praktiken betyder det att vissa funktioner nu är fast bemannade och samlade i en och samma lokal, säger Niklas Claesson.

Problemet är avgränsat till ett särskilt område på operationsavdelningen. Åtta operationssalar på sjukhuset hålls därför avstängda. Alla onsdagens planerade operationer har ställts in och inga patienter är drabbade.

Men ännu har man inte hittat orsaken till symptomen. 

LÄS OCKSÅ: Personal fick andningssvårigheter på Näl

– Utredningen pågår och vi håller löpande möten, men det har ännu inte kommit fram någon ny information, säger Lotta Abrahamsson, kommunikatör på NU-sjukvården.

Fastighetsägaren Västfastigheter undersöker om det kan vara något tekniskt fel som ligger bakom. 

– Vi har förstärkt med personal och arbetar med felsökningar. Men hittills har vi inte hittat något onormalt varken i luftbehandlingssystem eller i gassystem, säger Ulf Krüger, områdeschef Västfastigheter. 

Under onsdagen fortsatte undersökningarna med luftmätningar. Man har bland annat tittat på kylar, frysar, operationspendlar och medicinska gassystem som testats för läckage.

Även Räddningstjänsten från Kortedala har varit på plats med särskild utrustning som kan spåra giftiga kemikalier.

– Av dem har jag muntligen fått besked om att inget har hittats. Vi har gjort andra provtagningar som behöver analyseras innan vi har svar. Men inget av det vi har letat efter har hittills gett något utslag, summerar Ulf Krüger. 

Det var på förmiddagen i tisdags som ett antal personal på operationsavdelningen på Näl började känna av andningsbesvär och stickningar i halsen. Sex av de 17 personerna uppsökte akutmottagningen men enligt Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården, hade ingen av de drabbade fått några allvarligare skador och inga patienter uppvisade symptom. 

Även på torsdagen kommer planerade operationer att vara inställda, förutom vissa planerade operationer som kan komma att bli akuta.
– De planerade operationerna som vi bedömer vara akuta kommer att genomföras, säger Ulrika Jisland på NU-sjukvårdens presstjänst.
Hon påpekar att det inte finns någon anledning till oro kring detta och att man nu kommer att försöka hjälpas åt mellan sjukhusen i regionen tills man kan återgå till normal verksamhet på Näl igen.

MEST LÄST