Nyårsnatten är krävande för larmcentralerna. Fyra av tio samtal till 112 är inga nödsamtal.
Nyårsnatten är krävande för larmcentralerna. Fyra av tio samtal till 112 är inga nödsamtal.

Fler felringer 112 under nyår

Timmarna runt årsskiftet är bland årets mest krävande för larmcentralerna, i Västra Götaland mer än fördubblas antalet samtal jämfört med en vanlig helgnatt.

ANNONS
|

Varje nyårsnatt rustar SOS Alarm med extra bemanning för att klara av att ta emot alla samtal. Framför allt efter tolvslaget ökar trycket på telefonlinjerna, antalet samtal nästan fördubblas jämfört med timmarna innan. Ökningen ser likadan ut i hela landet, i Västra Götaland stod den senaste nyårsafton och natten för en dryg fördubbling i antalet samtal, jämfört med en vanlig helgnatt under 2014. Att många samtal inte är riktiga nödsamtal sätter onödig press på telefonlinjerna, något som SOS Alarm ser allvarligt på.

– Många som ringer oss på nyår är berusade och begär andra saker än vad vi arbetar med. De begär transport, frågar om vi vet var deras kompis är eller klagar på att någon skjuter raketer. Det är allvarligt, för det upptar viktig tid för oss, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

ANNONS

Han råder alla nyårsfirare att dricka alkohol med försiktighet, att alltid bära ytterkläder utomhus och att följa säkerhetsinstruktioner för nyårsraketer.

ANNONS