Fler fossilfria fordon

Andelen fossilfria fordon ökar i Fyrbodals kommuner. Trollhättan är fortfarande i topp när det gäller kommunala fossilfria fordon, men Lysekil och Vänersborg närmar sig.

ANNONS
|

Sedan projektet startade 2016 har även antalet publika laddpunkter i Fyrbodal mer än fördubblats till cirka 400. De flesta finns i Trollhättan, längs E6 i Bohuslän samt på Orust.

Under fjolåret fick även de fem sista kommunerna laddställen som tidigare saknade allmän laddning för elbilar. I år väntas också antalet tankställen för biogas öka, främst genom utbyggnad i Dalsland och norra Bohuslän, där tankmöjlighet i dag saknas. Den första nya tankstationen på flera år byggs just nu i Strömstad.

Minska utsläppen

– Det är bra att kommunerna arbetar strategiskt för att minska utsläppen från sina fordonsflottor och mycket glädjande att fler väljer att köra på vår lokalproducerade biogas, säger Martin Carling (C), ordförande för Fyrbodals kommunalförbund i ett pressmeddelande.

ANNONS

Trollhättan har störst andel fossilfria fordon i hela landet, med en andel på 76 procent. Tvåa i Fyrbodal är Lysekil med en andel på 37 procent och Vänersborg är trea med 34 procent.

Den kommun som hade den snabbaste ökningen under fjolåret är Uddevalla som fått 40 nya biogasbilar och tolv elbilar, Kommunen har därmed gått från 3 till 16 procent på bara ett år.

"Helhetsgrepp"

–I Uddevalla har vi tagit ett helhetsgrepp om fordonsflottan, det har betytt mycket och nu fortsätter vi med full fart framåt, säger fordonsansvarig på Uddevalla kommun, Jörgen Storm.

Kommunen är inte ensam om denna satsning i Fyrbodal. Projektet vänder sig också aktivt till det lokala näringslivet. Insatserna ska leda till en ökad användning av fordon som drivs av förnybara, klimatneutrala drivmedel, samt utbyggnad av infrastruktur för laddning och tankning.

Projektet handlar även om att stimulera till att upptäcka och skapa affärer i form av nya tjänster och produkter i omställningens spår.

Fakta: Hela gröna vägen

  • Hela Gröna vägen är ett samarbete mellan kommunerna i Fyrbodal, Östfold och Follo, samt de ideella organisationerna Gröna Bilister och Norska Elbilsforeningen.
  • Projektet delfinansieras av EU/Interreg samt Västra Götalandsregionen.
  • Målet är att bli en världsledande gränsregion för användandet av el- och biogasfordon.
  • Samtliga kommuner har ställt sig bakom målet med fossilfria transporter senast år 2030.
  • ANNONS