Allt fler vill larma sin lägenhet för att skydda sig mot inbrott. Bild: Anders Wiklund/TT
Allt fler vill larma sin lägenhet för att skydda sig mot inbrott. Bild: Anders Wiklund/TT

Fler vill skydda sina lägenheter

Att villaägare installerar larm för att skydda sin bostad är inget nytt, det är däremot intresset för att larma sin lägenhet. – I Trollhättan och Vänersborg har vi sett en ökad försäljning av larm till lägenheter, säger Fredrik Ringborg, ansvarig för lägenhetssegmentet på Verisure.

ANNONS
|

Det är framförallt det senaste året som säkerhetsbolaget Verisure sett en ökad försäljning av lägenhetslarm i Vänersborg och Trollhättan. Under samma tid har inbrotten i lägenheter i kommunerna ökat. I Trollhättan anmäldes 45 fullbordade lägenhetsinbrott 2016, året innan låg samma siffra på 32. I Vänersborg är ökningen inte lika stor, där skedde 16 inbrott 2015 jämfört med 19 förra året.

– Trots att nästan en tredjedel av alla inbrott som sker är i lägenheter så är det alltid villainbrott som det pratas om. Det finns mycket tips på hur man skyddar sin villa men lägenhetsinnehavare har fått ganska dålig information om hur de kan skydda sig, säger Fredrik Ringborg.

ANNONS

I Mellerud och Lilla Edet har de inte sett samma ökade intresse för lägenhetslarm, där ligger efterfrågan konstant. Men det finns en generell tendens i landet. Det bekräftar både Svenska Alarms vd Christofer Eriksson och Göran Broberg vd på säkerhetsbolaget Gardio.

– Vi ser en markant ökning från augusti och framåt, säger Göran Broberg till Göteborgs-Posten.

Enligt Polismyndigheten i Västra Götaland minskar ordentliga lås och larm risken för inbrott. Ett annat sätt att skydda sig mot inbrott är grannsamverkan. Det är, precis som larm, vanligare i villaområden än i lägenhetshus.

– Men det blir allt vanligare att man startar grannsamverkan i lägenheter och flerfamiljshus. 2015 inledde vi ett samarbete med Eidar som resulterade att det under 2016 startades grannsamverkan i flera av deras områden, säger Gigi Cederholm, folkhälsohandläggare på Trollhättans stad.

Anledningen till att fler väljer att installera larm i sina lägenheter är oklart men Fredrik Ringborg tror att det kan bero på en ökad oro i samhället.

– Samtidigt har det varit väldigt mycket uppmärksammade bränder de senaste åren och fler väljer att titta på möjligheter att skydda sitt hemma. Fler förstår att larm är ett bra sätt att skydda sig mot bränder, inbrott och vattenskador, säger han.

Även Gigi Cederholm är inne på samma spår.

ANNONS

– I tidningarna och på tv får man läsa och se höra om flera inbrott. Och även om det egentligen inte är fler inbrott så kommer det på det viset närmare. Då känner man att man vill skydda sig på ett bättre sätt, säger hon.

!function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,"script","infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");

ANNONS