Flygplatsen kan andas ut

En majoritet i riksdagen ville återreglera flygledningen i landet, vilket skulle riskera drabba Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Men regeringen går emot efter att skickat förslaget på remiss.

ANNONS
|

TTELA skrev för ett par veckor sedan om ett lagförslag från den S-ledda oppositionen i riksdagen. Det handlade om en återreglering av flygtrafiktjänsterna i landet. En bakgrund är att Försvarsmakten ville att statliga LFV av beredskapsskäl skulle ha en betydligt större del av flygledningen.

Men vår lokala flygplats kunde minska kostnaderna med över en halv miljon kronor om året när de köpte upp flygledartjänsterna privat. Det innebar att vår flygplats och åtta andra i landet uttryckte kritik mot förslaget. Och nu har regeringen lyssnat på kritiken och kommer inte att lägga en proposition om återreglering.

– Det var en kraftig kritik från remissinstanserna, och från flera av kommunerna utanför storstadsområden. Det handlade om att det kunde bli en 30-procentig kostnadsökning vid en återreglering, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos Catharina Elmsäter-Svärd.

ANNONS

S-ledamöterna i riksdagens trafikutskott å sin sida menar man att Försvarsmaktens intressen måste tas till vara bättre – den militära och civila flygledningen är gemensam i Sverige.

– Men Försvarsmakten har redan veto för alla flygledartjänster, säger Anna Råhnängen, lokal flygplatschef.

ANNONS