Bibeltolkningar. Doktorn i nya testamentets exegetik Gunnar Samuelsson menar att kyrkornas olika åsikter om samkönade vigslar beror på hur bibeltexter tolkas.
Bibeltolkningar. Doktorn i nya testamentets exegetik Gunnar Samuelsson menar att kyrkornas olika åsikter om samkönade vigslar beror på hur bibeltexter tolkas.

Frikyrkor vägrar viga homosexuella

Enbart Svenska kyrkan viger par av samma kön i våra fyra kommuner. Det visar TTELA:s kartläggning. Många hänvisar till att äktenskapet är förbehållet man och kvinna.

ANNONS
|

TTELA:s rundringning visar att inga församlingar utanför Svenska kyrkan svarar direkt ja på frågan om personer av samma kön får gifta sig i deras kyrka. Vissa har inte fått frågan om samkönad vigsel och har därför inte tagit ställning. Här finns exempelvis några Equmeniaförsamlingar och Syrisk-ortodoxa kyrkan. Bland dem som svarar blankt nej finns bland annat Pingstkyrkan, Equmeniakyrkan i Lilla Edet och ett antal muslimska församlingar.

Läs mer: Svenska kyrkans syn på samkönad vigsel

Gemensam bibel

Gemensamt för alla kristna kyrkor är att de på något sätt bygger sin verksamhet på bibeln. I bibeln nämns samlaget mellan två personer av samma kön som något högst negativt.

ANNONS

Gunnar Samuelsson, teologie doktor i Nya Testamentet, menar att de som är kritiska bygger sin uppfattning på detta och på bibelns övergripande berättelse.

– Det börjar tidigt med att Gud att skapade människan till sin egen avbild, till man och kvinna. Då tänker man sig att tvåsamheten som resulterar i avkomma går som ett stråk genom hela bibeln. Vilket slutar med bröllop mellan bruden (kyrkan) och brudgummen (Jesus). De menar att texterna som är kritiska till samkönat samlag stämmer in i den berättelsen, berättar Gunnar Samuelsson.

De kristna som ställer sig positiva till samkönad kärlek och äktenskap menar att bibeltexterna redan tolkats om ett antal gånger. Det handlar om synen på slaveri, helvetet och kvinnliga präster. En del av dessa personer menar också att Paulus inte menade samkönad kärlek när han skrev texterna som används mot homosexualitet i dag.

– De menar att Paulus inte pratar om samkönad kärlek i sina brev utan om sexuella övergrepp. Han talar om övergrepp på barn och så vidare.

Gamla texter

Gunnar Samuelsson menar att det finns ytterligare ett spår de som ställer sig positiva till samkönade äktenskap lutar sig emot.

– De anser att Paulus säger nej till samlag mellan två människor av samma kön men att vi vet bättre i dag. Vi vet att människor föds till olika sexuella läggningar och med olika könsuttryck och det måste vi dra slutsatser av.

ANNONS

Globalt står Svenska kyrkan ut. De flesta kristna samfund ute i världen godkänner inte samkönade vigslar. Motståndet finns bland annat inom stora spelare som Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan och den i den tredje världen starkt växande karismatiska kristendomen. Lite förenklat är Pingstkyrkan och Livets ord delar av den karismatiska kristendomen.

– I de progressiva, västliga kyrkorna gick växlingen ganska fort. Svenska kyrkan var tidigt ute med att ha samkönade vigslar i kyrkans regi.

Registrerat partnerskap infördes 1995 och Svenska kyrkan välsignade personer som ingick detta. När sen samkönade äktenskap infördes 2009 har personer av samma kön kunnat vigas i kyrkan. En liknande utveckling har också skett i USA.

– I de evangelikala kyrkorna gick det väldigt snabbt. Det var några högprofilerade personer som sa att vi kan hålla på med det här. Det står i en gammal bok men vi vet bättre i dag. Då skedde en omsvängning ganska fort.

Osannolikt i fler kyrkor

Som TTELA:s kartläggning visar finns det ingen frikyrkoförsamling i området som är helt positiv till samkönade vigslar. Att stora delar av frikyrkan skulle ta samma väg som Svenska kyrkan inom en nära framtid, ser Gunnar Samuelsson som osannolikt.

– Det kommer att ta väldigt lång tid om det någonsin kommer att hända. När en omsvängning väl sker går det ofta en reaktion i den andra riktningen. De traditionella blir än mer traditionella. Så länge de traditionellt starka kyrkorna inte går med på detta kommer heller inte alla kyrkor i Sverige att följa med. Jag tror att det är en illusion att tro att alla kyrkor i Sverige att kommer att följa med i denna förhållandevis djupgående förändring. Den reella utmaningen är att kyrkorna behöver lära sig att leva med att det finns olika syn på denna fråga. Jag vill minnas att Paulus skrev till församlingen i Rom att de skulle godta dem som är svaga i tron och inte sätta sig till doms över dem. Kanske det kan vara en framkomlig väg för kyrkorna.

ANNONS

Fakta: Samkönade vigslar

  • 1 maj 2009 trädde lagen i kraft som ger alla rätt att gifta sig med vem de vill i en borglig ceremoni. I november samma år fattade Svenska kyrkans kyrkomöte ett beslut om att tillåta samkönade vigslar i kyrkan. Vid samma möte fattades också beslutet att de präster som motsäger sig samkönade vigslar inte skulle tvingas att utföra dessa, men att ingen församling kunde neka.
  • Inga andra religiösa samfund har fattat beslut om att viga par av samma kön. Men det finns enskilda frikyrkoförsamlingar och judiska församlingar som viger homosexuella. Inga muslimska samfund viger par av samma kön.
  • Källa: Wikipedia

    Fakta: Samkönade vigslar i världen

    2001. Nederländerna 2003. Belgien 2005. Spanien, Kanada 2006. Sydafrika 2009. Sverige, Norge 2010. Portugal, Argentina, Island 2012. Danmark 2013. Brasilien, Uruguay, Frankrike, Nya Zeeland 2014. Storbritannien 2015. Luxemburg, USA, Irland 2016. Grönland, Colombia 2017. Finland, Malta, Tyskland, Australien, Färöarna 2019. Österrike, Taiwan, Costa Rica, Panama

    Källa: Wikipedia

    ANNONS