Gösta, 88: ”Alla kan inte laga mat själv”

När äldre män blir ensamma på ålderns höst får många problem med matlagningen. Ett problem som ofta glöms bort, menar Gösta Olausson, 88. – Jag tror man ska öppna ögonen för det. Jag närmar mig 90, då blir det lite jobbigt att hålla på med att laga mat, säger han.

ANNONS
|

I Vallda utanför Kungsbacka bor Gösta Olausson, 88. För snart treår sedan gick hans hustru Ingrid bort, och nu lever Gösta ensam. Fem dagar i veckan får han mat hos Lindens dagomsorg i Kungsbacka – annars hjälper barn och barnbarn till att beställa hem färdig mat till honom, som han värmer i mikrovågsugn.

– Det fungerar väldigt bra med maten för mig nu. Men det hade inte varit lätt att vara snart 90 år, ensam och behöva sköta om allting med maten själv, säger Gösta.

”Ju äldre man blir desto mer glömmer man”

Gösta har vissa hälsoproblem, bland annat diabetes. Då blir det ännu viktigare att få rätt mat. Själv är han utbildad inom charkuteri, vilket underlättar.

ANNONS

– Det är inte lätt för någon som inte är van vid mat alls att avgöra vad som är bra och dåligt. Och ju äldre man blir desto mer glömmer man.

Han menar att många män i hans generation varit vana vid att få mat lagad av sina fruar, och aldrig lärt sig ens grunderna i köket. Om de blir ensamma i slutet av livet riskerar något så vardagligt som mat att bli ett stort problem.

– Alla kan inte laga mat själva. Jag närmar mig 90, då blir det lite jobbigt att hålla på med mat. Det blir ännu jobbigare för de som aldrig hållit på med mat alls.

Får mat serverad

I Grästorps kommun satsas nu på matlagningsutbildning för äldre män. Gösta tycker att initiativet låter som ett steg i helt rätt riktning.

– Det är bra att man börjar upplysa människor om det här, framförallt män som är ensamma. Det är något man inte pratat så mycket om.

Han fortsätter:

– Den lyckan jag har, att få komma till Linden och få mat serverad fem dagar i veckan, det är nog inte alla som får ha det så bra.

Läs mer: Annika ska lära äldre herrar att laga mat

ANNONS
ANNONS