JOBB I SIKTE. "Basen är bred, flera branscher är i behov av kompetent personal och det kommer att gynna många", säger arbetsmarknadsanalytiker Sara Andersson som under tisdagen presenterade Arbetsförmedlingens nya jobbutsikter.
JOBB I SIKTE. "Basen är bred, flera branscher är i behov av kompetent personal och det kommer att gynna många", säger arbetsmarknadsanalytiker Sara Andersson som under tisdagen presenterade Arbetsförmedlingens nya jobbutsikter.

Glödhet prognos: 29 000 väntas få jobb

I år och nästa år beräknas 29 000 nya arbetstillfällen skapas i Västra Götaland. Det visar Arbetsförmedlingens nya prognos.

ANNONS
|

– Arbetsmarknaden är glödhet i riket men framför allt i Västra Götaland, säger Sara Andersson, arbetsmarknadsanalytiker. Här utmärker sig Göteborgsregionen och Fyrbodal där flera branscher skriker efter kompetent arbetskraft. Sara Andersson nämner byggbranschen, handeln, fordonsindustrin men även skolvärlden och sjuk- och tandvården som sektorer med stor efterfrågan på personal. – Aldrig tidigare har så många arbetsgivare upplevt så påtaglig brist inom så många yrkesgrupper, uppger hon och tillägger att arbetslösheten i regionen de närmaste åren väntas sjunka till cirka 6,4 procent vilket betecknas som historiskt låg nivå.

De goda framtidsutsikterna förklaras av de förbättrade utsikterna i världsekonomin och den förstärkta exportefterfrågan. Samtidigt som den inhemska arbetsföra befolkningen minskar i antal. I prognosen framhålls tillskottet av utrikes födda som en viktig resurs. Åtta av tio nya jobb beräknas gå till dem. Men samtidigt som konjunkturen är på topp har de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen aldrig haft så omfattande behov av stöd som nu. Och därför listar Arbetsförmedlingen fortsatt stora utmaningar på länets arbetsmarknad. De tre viktigaste bedöms vara: *Matchning till arbete och utbildning. *Utrikes föddas etablering. *Hålla tillbaka långtidsarbetslösheten. – De som inte har gymnasieutbildning eller eftergymnasial utbildning har det tuffast och måste rustas, konstaterar Sara Andersson.

ANNONS

Den nya prognosen för länet presenterades under tisdagen på Nevs i Trollhättan där Johan Andersson, som arbetar med varumärkesfrågor och marknadskommunikation på företaget, berättar att elbilstillverkaren framöver troligen kommer att vara i behov av framför allt mjukvaruingenjörer, verktygsmakare, beredare, produktionsteknisk och underhållspersonal.

Fakta: Listade bristyrken:

Tandsköterska Tandhygienist Tandläkare Undersköterskor Lärare Ingenjörer Hantverkare inom byggsektorn Fordonsmekaniker Underhållspersonal inom industri Handelsanställda Säljare Kockar

Fakta: Prognosen Under fjärde kvartalet 2017 beräknas antalet inskrivna arbetslösa i länet uppgå till 54 400 personer i åldern 16-64 år. Det motsvarar en minskning med 1,0 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Under sista kvartalet 2018 väntas antalet inskrivna arbetslösa minska med ytterligare 0,7 procent och uppgå till 54 000 personer, eller 6,4 procent. Prognosen bygger på att 29 000 personer kommer i jobb fram till slutet av 2018. Under året beräknas 16 500 personer få sysselsättning, nästa år 12 500. Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS