Här kopplas det 47 meter höga fallet på

I dag påbörjas sammankopplingen av den underjordiska tunneln och det 47 meter höga fallet på Lisebergs nya åkattraktion Valkyria. Attraktionen kommer bli den högsta i Norden men ännu finns inget premiärdatum för sommarens besökare.
– Vi sätter inget datum för vi vill inte ge falska förhoppningar till våra besökare, säger Ebba Källeskog, press- och PR-ansvarig på Liseberg.

ANNONS
|

Tidigt i bygget av Lisebergs nya åkattraktion insåg man att leran i marken skulle skapa problem för byggarbetarna som gräver den tunnel som är kopplad till attraktionen.

Premiären fick därför skjutas fram och ännu är det inte helt klart när besökare kan få sätta sig i nöjesparkens hittills mest bekostade attraktion.

– Leran är löst. Det var en utmaning i och med att vi har grundvatten på sidan som trycker på och som behövde förankras ordentligt innan de kunde lägga på bottenplattan. Så nu är vi ute ur tunneln, skrattar Ebba Källeskog och fortsätter:

– Det som är kvar nu är att lägga ett tak på tunneln.

ANNONS

Strax efter klockan nio på fredagsmorgonen påbörjades sammankopplingen av den 47 meter höga starten till den underjordiska tunneln. Fallet, som blir ungefär 50 meter, är Nordens högsta.

– Vi har byggt den så att man i starten lutar sig ut över stupet och sedan kastas ner i avgrunden och genom tunneln som ligger tre meter ner under jord, säger Ebba Källeskog.

"Det är en bit kvar"

Efter att de sista bitarna lagts på plats för den 700 meter långa banan väntas ett omfattade besiktningsarbete.

– Det är elinstallationer, säkerhetskontroller med vår mekaniska personal, testkörningar som först sker utan några människor, även inspektion av banan och sedan ska personalen utbildas. Så det är en bit kvar, säger hon.

Banan är nytillverkad i Schweiz och har varit en satsning på ungefär 300 miljoner. För att göra plats för den nya attraktionen har andra flyttats.

– Kanonen har vi tagit bort. Vi har även fått en ny slänggunga som vi har flyttat lite närmare Tyrolen för att göra plats för tunneln.

Första spadtaget för attraktionen togs första januari 2017 men ännu finns inget slutdatum för när konstruktionen kommer stå helt färdig.

– Vi sätter inget datum för vi vill inte ge falska förhoppningar till våra besökare, säger Ebba Källeskog, press- och PR ansvarig på Liseberg.

ANNONS

Kommer personalen få åka först?

– Jag hoppas det, skrattar hon.

ANNONS