Viktigt. Hur man hanterar och tillagar maten är speciellt viktigt att tänka på under rötmånaden.
Viktigt. Hur man hanterar och tillagar maten är speciellt viktigt att tänka på under rötmånaden.

Håll koll på maten under rötmånaden

Kräkningar, magont och matförgiftning. Saker man helst vill undvika. Men i rötmånaden kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på. Vi tipsar här om hur du skyddar dig bäst.

ANNONS
|

Det är när det blir varmt och luftfuktigheten blir hög som rötmånaden innefaller. Bakterierna frodas då och växer gärna till sig, och gör att maten snabbt blir dålig.

– Det är ju när det blir varmt som bakterierna mår som bäst, säger Fredrik Linnarsson, livsmedelsinspektör på Trollhättans stad.

Enligt den gamla traditionen infaller rötmånaden just mellan den 23 juli och den 23 augusti, men datumen kan ändras efter väder.

– De hade ju större problem med det här förr, när det inte fanns så bra kylskåp och sådant, säger Fredrik Linnarsson.

Viktigt att tänka på under rötmånaden säger han är att hålla matens temperatur, kontrollera hur varmt kylskåpet är och hålla händerna rena. Att tvätta händerna både före och efter man tillagar maten är ett tips som både livsmedelsinspektören och livsmedelsverket poängterar. Något annat som är viktigt är att vara extra försiktig med köttfärs och fågel.

ANNONS

Det bör vara helt genomstekt, för att minska risken för att bli sjuk.

– Man får räkna med att det finns magsjukebakterier på rå kyckling, och man får se till att tillaga den därefter. Man kan tänka att kött och kyckling ska hålla en temperatur av minst 72 grader när det är klart, fast det är ju självklart bra att skära upp det och titta också, säger Fredrik Linnarsson.

Vill man spara den färdiga maten är det bra att kyla ner den direkt, bäst är att först kyla ned den i en diskho med kallt vatten, och sedan frysa ner eller lägga i kylskåpet.

Viktigt är också att skölja frukt och grönsaker, och att använda olika skärbrädor till olika varor. Det tillagade köttet ska vara på en annan tallrik än det råa, för att minska risk för smitta.

Ett annat tips är att inte köpa på sig för mycket. Genom att handla i omgångar undviker man att mat blir liggande, och att bakterierna växer till sig.

– Bra är också att ha en kylbag i bilen när man handlar, ofta är det ju just i bilen som det är varmt, säger Fredrik Linnarsson.

Direkt när man kommer hem med varorna är det viktigt att kyla ned dem. Att plocka upp matvarorna snabbt kan hindra att bakterierna växer till sig.

ANNONS

I kylskåpet ska en temperatur på ungefär 4 grader hållas, för att maten ska hålla sig som bäst.

– Egentligen är ju alla de här råden samma som gäller för hela året, men det blir ju speciellt viktigt under den här månaden, eftersom det är så pass varmt ute, säger Fredrik Linnarsson.

Fakta: Så undviker du att bli sjuk

Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, tvätta också efter att du hanterat rått kött eller kyckling.

Håll kall mat kall och låt den inte stå framme i värmen.

Använd rena redskap och diska knivar och skärbrädor noga.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som till rått kött eller kyckling.

Genomstek alltid kyckling och köttfärs.

Ha rätt temperatur i kylskåpet – 4 grader är lagom.

Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka!

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS