Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Veteranpolen2
Nu är det mycket att göra med trädbeskärningar för Börje Fridolfsson.

Han fortsätter jobba som veteran

Ett sätt att tjäna en extra slant, eller en möjlighet att komma ut och träffa folk. Att fortsätta jobba efter pension har blivit vanligare.

Det finns flera olika bolag som anställer äldre som inte vill eller kan släppa yrkeslivet. Ett sådant är Veteranpoolen som arbetar över hela Fyrbodal. På kontoret i Uddevalla träffar vi Jonas Granat. Nyligen fick han pris för Årets prestation på en franchisegala. Vägen dit började hösten 2014.

– Jag gjorde väl som många andra, stressade och reste mycket i mitt jobb som försäljare. Så när den här chansen kom att ta över i Trestad var det inget att tveka om. Och det har gått bra. Tidigare år låg jobben på mellan 5 000 och 6 000 timmar, i fjol kom vi upp i 20 000, säger han.

Klart man ska ha pris då. Men han är inte ensam. Två av dem som bidrar till det goda resultatet är Stina Andersson och Börje Fridolfsson. Kravet för att du ska kunna arbeta för poolen är att du har pension av något slag. Det kan vara avtalspension eller sjukpension.

– Det blev för mycket tid över. Jag har jobbat på kontor, och första året efter pension gick väl an, men sedan kände jag att jag ville göra någonting nyttigare. Jag såg annonsen på nätet att man kunde anmäla sig och i början gjorde jag en del städjobb, men nu är det kontorsarbete, berättar Stina, 68 år.

Hon kommer att vara spindeln i nätet för en helt ny satsning. Om allt går enligt planerna ska Veteranpoolen erbjuda hemtjänst.

– Vi har 20 veteraner, sjuksköterskor och undersköterskor främst som har anmält sitt intresse. Jag tror att det är värdefullt och kan kännas tryggare för de äldre att få hjälp av någon som är äldre. Dessutom kommer man inte att behöva möta många olika personer. Tyvärr har det varit lite svårare att hitta arbete åt våra kvinnliga veteraner, det har mestadels blivit städjobb, men nu öppnar det sig en annan möjlighet, och där vi kommer att stå för viss utbildning som behövs, säger Jonas Granat.

Erfarenheten menar han, är poolens styrka. En annan av dem som har det är Börje Fridolfsson, 61 år. Han har delvis sjukpension och har jobbat med lite av varje. Som styckare i 45 år...

Han är även biodlare, men det får väl räknas som en bisyssla.

– Här gör jag också lite av varje, en hel del snickeriarbeten och just nu är det mycket trädbeskärningar. Alla människor behöver hjälp, det kan vara att man inte hinner, eller orkar eller helt enkelt inte kan. Jag tycker det är roligt för jag får träffa mycket folk och kommer man hem till äldre är det väldigt uppskattat. Man tröttnar inte när man får göra lite av varje. Och du bestämmer själv hur mycket och när du vill jobba, det är på dina egna villkor, säger Börje.

Drivkraften för de flesta är förstås pengarna. Stina som gillar att resa får extra tillskott till det och för andra är det ett måste att fortsätta jobba för att dryga ut pensionen.

– De som har det sämst ställt försöker jag ge så mycket jobb det är möjligt. Framförallt är det kvinnor som kanske varit hemmafruar eller arbetat deltid. Och där tänker jag att hemtjänsten kan vara ett bra alternativ, säger Jonas Granat.

Kunderna är alla möjliga som behöver hjälp, äldre, barnfamiljer som inte hinner med, bostadsrättföreningar, eller stora företag som NCC som beställde ett bullerplank.

– Och det är lite roligt att hos oss är det många som träffar gamla vänner. Vi har ett par kvinnor som inte setts på 35 år. Så träffades de här på Veteranpoolen och nu städar de tillsammans. Så kan det också gå, säger Jonas Granat.

Så går det till

Du bestämmer själv när och hur ofta du vill arbeta. Det kan vara några få timmar då och då till flera timmar i veckan, eller mer. Poolen kontaktar dig när det kommer in ett uppdrag som matchar din profil och du bestämmer sedan om du vill tacka ja eller nej till uppdraget.

Timlönen bestäms utifrån uppdragets art samt vilken kompetens som krävs. Vid bemanningsuppdrag utgår man alltid från avtalsenlig lön. Veteranpoolen är ett auktoriserat bemanningsföretag och medlem i Almega, vilket innebär att de följer bemanningsbranschens regler.

Beskattningen beror på vilken pension/pensioner personen har.

All personal kontrolleras i belastningsregistret där företaget godkänner mindre trafikförseelser.

Källa: Veteranpoolen

MEST LÄST