Hot och våld vardag för kommuntoppar

Våld, hot och trakasserier är vardag för majoriteten av landets kommuntoppar. Värst drabbade är kvinnorna. – Men de har gett sig på fel kärring när det gäller mig, säger Marie Dahlin (S) kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg.

ANNONS
|

Det är tidningen Dagens Samhälle som via en enkät till Sveriges kommunstyrelseordförande fått fram att 56 procent utsatts för våld, hot och trakasserier under den här mandatperioden.

Undersökningen ger en lägesbild som hämtad ur en skräckfilm. Lemlästade djur och tippade skräphögar på tomten, kuvert med avföring, knivspetsar eller hakkors i brevlådan, stalkers, grova sexistiska kommentarer, sönderskurna bildäck och mordhot är bara några exempel från flera politikers vardag. Påhopp i sociala medier är vanligast, därefter hotfulla mejl.

Värst drabbade är förtroendevalda kvinnor, där två av tre uppger sig vara utsatta. Att kallas "hora", "fascist", "äckel", "terroristkramare" och "landsförrädare" är inget ovanligt.

ANNONS

Det är inte heller hot som " vi vet var du bor" eller "jag ska slå ihjäl dig". Men de har det gemensamt att de på olika sätt påverkar och inskränker politikernas vardag. Och hoten anses slå direkt mot demokratin och göra att klyftan mellan folket och makthavarna riskerar att vidgas, befarar flera av de folkvalda.

Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, har blivit mordhotad via brev flera gånger och 2012 dömdes en man till rättspsykiatrisk vård efter att ha förföljt henne en längre tid. Även i dag pågår utredningar gällande hotbilden mot henne. Händelser som hon har blivit uppmanad av polisen att inte gå ut med.

– Jag är lite kluven till det eftersom jag vill att folk ska veta, och kunna hjälpa mig att se och höra. Samtidigt förstår jag dilemmat, säger hon.

Dahlin framhåller att hon inte är en av de värst drabbade politikerna. Men medger att den rådande situationen fått henne att agera annorlunda.

– Jag har installerat larm överallt. Tar olika vägar till jobbet, parkerar på olika ställen. Försöker registrera så mycket jag kan runt omkring mig, i fall om att ...

Vintertid är värre än sommartid, tycker hon. För i mörkret kan upplevelsen av fara verka större. Och allra värst är det att gå och lägga sig efter att ha fått hot.

ANNONS

– Då kommer oftast tankar som kan göra en väldigt liten faktiskt.

Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, har också utsatts för hot och polisanmält de händelserna. Han vill inte överdramatisera incidenterna men anser att hot mot lokal– och regionalpolitiker måste tas på lika stort allvar som när det drabbar politiker på högre nivå.

– Angreppet på demokratin är ju minst lika allvarligt om det gäller kommunalråd som ministrar, säger han.

Hoten mot kommuntoppar är nog vanligare än folk i gemen tror, misstänker Åkerlund. Och han betraktar lägesbilden som fullständigt oacceptabel.

– Nu måste vi lyfta frågor om ökad säkerhet och personskydd för kommunpolitiker. Kanske krävs det en organisation inom polisen för att möta upp den här typen av hot, menar han.

Kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet, Carlos Rebelo Da Silva (S), håller med, även om han själv inte blivit utsatt för hot eller våld i politikerrollen.

– Resultatet av enkäten bekräftar att oron är befogad. Och jag kan tänka mig att mörkertalet av utsatta är stort.

Kollegan i Mellerud, Tommy W Johansson (S), är inne på samma linje.

– Det kan aldrig vara rätt att någon via hot ska få en förtroendevald att hoppa av ett samhällsviktigt uppdrag. För det är det vi riskerar, alla orkar inte stå emot, säger han.

ANNONS

Marie Dahlin sticker inte under stol med att hoten gjort att hon funderat på att sluta som politiker;

– Det är tungt emellanåt, men jag fortsätter bita ihop – för demokratins skull.

Fakta: Hotbilden

Dagens Samhälles enkät har gått ut till ks-ordförande i landets samtliga 290 kommuner. 190 har svarat och av dem uppger 56 procent – 106 personer – att de utsatts för hot, våld och trakasserier i sitt uppdrag som förtroendevald under nuvarande mandatperiod.

Bland de kvinnliga ks-ordförandena har sju av tio utsatts, bland männen har fem av tio utsatts.

16 ks-ordförande uppger att de utsatts för dödshot. Två av tre hävdar att hoten blivit fler de senaste åren.

Drygt fyra av tio hotade uppger att de minskat sin närvaro i sociala medier till följd av trakasserier och hot. Var fjärde ks-ordförande som utsatts för hot har övervägt att lämna sitt uppdrag på grund av hoten. 27 procent av de drabbade uppger att de blivit försiktigare i uttalanden och intervjuer.

Källa: Dagens Samhälle

ANNONS