2017 redovisade Sahlgrenska ett minusresultat på 326 miljoner kronor, vilket motsvarar två procent av omsättningen. För att komma i ekonomisk balans ska de försöka minska antalet tjänster med ungefär 300 stycken genom ett tillfälligt anställningsstopp.
2017 redovisade Sahlgrenska ett minusresultat på 326 miljoner kronor, vilket motsvarar två procent av omsättningen. För att komma i ekonomisk balans ska de försöka minska antalet tjänster med ungefär 300 stycken genom ett tillfälligt anställningsstopp. Bild: Olof Ohlsson

Hundratals jobb på Sahlgrenska hotas

Sedan en dryg månad tillbaka är det tillfälligt rekryteringsstopp på Sahlgrenska. För att få balans i ekonomin vill styrelsen minska verksamheten med 300 heltidstjänster. Det rapporterar SVT.

ANNONS

Förra året redovisade Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) ett minusresultat på 326 miljoner kronor. För att få ordning på ekonomin har därför ett tillfälligt anställningsstopp införts sedan början av mars, enligt SVT.

Sjukhuset räknar med att behöva minska antalet tjänster med ungefär 300 för att få ordning på underskottet. Men några uppsägningar ska inte ske, istället ska behovet av varje tjänst prövas av respektive områdeschef när en medarbetare slutar. Vidare ska vissa vikariat avslutas.

– Det berör allt ifrån vissa läkartjänster till sjuksköterskor, undersköterskor och administrativ personal. Ingen grupp är skyddad, säger SU:s styrelseordförande Johnny Bröndt (M).

ANNONS
"Det berör allt ifrån vissa läkartjänster till sjuksköterskor, undersköterskor och administrativ personal. Ingen grupp är skyddad", säger SU:s styrelseordförande Johnny Bröndt (M) om rekryteringsstoppet på Sahlgrenska.
"Det berör allt ifrån vissa läkartjänster till sjuksköterskor, undersköterskor och administrativ personal. Ingen grupp är skyddad", säger SU:s styrelseordförande Johnny Bröndt (M) om rekryteringsstoppet på Sahlgrenska. Bild: Jonas Lindstedt

Han vill inte kalla åtgärden för ett anställningsstopp. Istället benämner han det som en inbromsning av expansionen, något han menar är en nödvändighet efter förra årets nyanställningar.

– Vi expanderade personalstyrkan med drygt 500 personer under föregående år. Men det hade vi inte pengar till.

Hur resonerade ni när ni anställde ändå?

– Det är både gas och broms som gäller. På vissa områden har vi varit tvungna att anställa mer personal för att överhuvudtaget klara vården. På en del områden har vi kanske också rekryterat en till för säkerhets skull när vi har haft chansen.

Bröndt: "Gör inte läget bättre"

Han säger att ambitionen är att patienterna inte ska märka av åtgärderna, och att vårdgarantin inte ska påverkas.

– Men det är klart att det inte gör läget bättre. Jag kan inte se att det kommer göra det sämre heller i och med att bemanningen kommer vara ungefär samma som för ett år sedan.

Men det blir väl ändå en försämring jämfört med i dag om 300 tjänster ska bort?

– Det kan vara så, men det är inte säkert. Skillnaden är marginell. Det handlar om att vi har drygt 300 för många anställda av nästan 17 000.

ANNONS

Någon övergripande analys om hur verksamheten kommer att påverkas när tjänster försvinner har inte gjorts, enligt Johnny Bröndt. Att det blir just 300 tjänster som försvinner har enbart med den ekonomiska aspekten att göra.

Åtgärderna ska leda till att ekonomin är i balans till årsskiftet, enligt Bröndt. Han påpekar också att merparten av de anställda på SU kommer att förbli anställda samt att inga tillsvidareanställda berörs.

Facket: "Huvudlöst"

Hans Ekström, ordförande för Kommunal på Sahlgrenska som organiserar undersköterskorna, kallar styrelsens beslut för panikåtgärder.

– De har vetat om att de har problem sedan i september förra året. Men sen hände det inte ett enda dugg förrän styrelsemötet i mars då allting skulle ske i rödaste rappet.

Han påminner om att sommaren väntar runt hörnet med alla välkända rekryteringsproblem det brukar innebära.

– På område 6 avslutar de undersköterskors vikariat i april. Det absurda där är att de redan i maj ska nyanställa för sommaren. Det är väldigt huvudlöst.

Vad blir konsekvenser för patienter och personal, menar du?

– Det kommer att vara färre personal som tar hand om patienterna som kommer ligga längre på vårdavdelningar. Det blir överbeläggningar och högre arbetsbelastning för personalen, säger Hans Ekström.

ANNONS

Hård kritik från revisorerna

Tidigare i år fick SU:s styrelse hård kritik av regionrevisionen för hur de har hanterat sjukhusets ekonomi. Även om de blev beviljade ansvarsfrihet skriver revisorerna bland annat att styrelsens bristande kontroll har försvårat regionfullmäktiges arbete med att styra och leda regionen.

– I och med att vi hamnade på underskottet har vi tidigare inte beslutat om tillräckliga åtgärder om man tittar i backspegeln, kommenterar Johnny Bröndt.

Hur ska ni återta kontrollen?

– Nu har vi ett extra styrelsemöte i början på nästa vecka. Där kommer vi att fatta beslut om ytterligare restriktivitet i anställningar. Det kommer vara samma siffra om berörda tjänster, bara det att vi trycker lite hårdare på bromsen.

ANNONS