Brandmannakonflikten kan bli mycket allvarlig den dagen det behövs rökdykare.
Brandmannakonflikten kan bli mycket allvarlig den dagen det behövs rökdykare.

Ingen ljusning siktas för brandmännen

Ingen lösning är i sikte på konflikten mellan Brandmännens Riksförbund och SKL och Pacta.

ANNONS
|

– Problemen växer där ute på räddningstjänsterna.

Bengt Sörqvist, distriktsombudsman för Brandmännens Riksförbund i Västra Götaland och Hallands län, ser inte någon ljusning på den rådande konflikten mellan dem och Sveriges Kommuner och Landsting.

Snarare att semestertiderna som stundar kommer att skapa fler problem.

– Ju mer glesbygd det blir, desto mer bekymmer blir det. Ser man till hela västkusten och även Vänerområdet, dit många turister söker sig under sommaren, kan det råda en brist på beredskapspersonal för att täcka behovet.

Mikael Svanberg, förbundsledamot i Brandmännens Riksförbund, menar att löneökningen på 15 procent över fyra år handlar om att komma ikapp övriga kommunalt anställda. I nuläget har deltidsbrandmännen en ersättning på 22 kronor i timmen under beredskapstjänsten samt 228 kronor för första timmen under räddningstjänst och därefter 151 kronor i timmen. I nämnda ersättningar finns semesterersättningen inbakad.

ANNONS

– Vi ärmycket oroliga inför vad som kan hända om SKL och Pacta inte går osstillmötes avseendevåra yrkanden. Svensk räddningstjänst står på randen till kollaps,men tyvärr upplevs det som omatt SKL och Pacta samtderas rådgivare befinner sigi en storstadsbubbla. Verkligheten är mycket mer allvarligare än vad de tror, säger han.

Från SKL:s sida beklagar man att konflikten bröt ut, men tycker samtidigt att BRF har lagt ett ansvarsfullt varsel.

– Men vi är hela tiden redo att förhandla och min förhoppning är att vi snart ser en ljusning, säger Heléne Fritzon (S), ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

I dagsläget ligger de båda parterna relativt långt ifrån varandra, och kanske framförallt när det handlar om lönenivåerna.

– Vi kan inte säga ja till nivåer som ligger över andra branscher. Man kan alltid diskutera nivåerna, men enligt våra beräkningar ligger BRF väl i paritet med andra områden, säger Heléne Fritzon.

Hon poängterar att SKL:s medlemmar, och de som sitter i förhandlingsdelegationen, är väl medvetna om problematiken i att rekrytera nya deltidsbrandmän, men vad de är beredda att ge för att finna en lösning på problemet vill hon inte svara på.

– Jag förhandlar inte genom media, men vi försöker hantera konflikten och är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet igen.

ANNONS
ANNONS