Jeanettes stall sönderkört - av militären

För två år sedan körde ett militärfordon in i Jeanette Henrikssons stall. Då blev skadorna inte så stora. Nu två år senare har det skett igen och denna gång blev skadorna betydligt större.

ANNONS
|

Klockan var strax efter nio på måndagskvällen och Jeanette hade precis gjort kvällsrutinerna i stallet och gått tillbaka in i huset. Då hörde hon ett brak. När hon tittade ut genom fönstret såg hon flera stora militärfordon som stannat utanför gården. Hon förstod då att något hade hänt och sprang ut.

– Det var ju mörkt så först såg det ut som hela taket hade rasat in. Jag blev helt hysterisk, säger Jeanette.

Fordonet som hade kört på stallet åkte snabbt därifrån. Det var de fordon som kom efter som stannade. När Jeanette kom ut ville de också lämna gården. – Jag sa att om de inte stannar till polisen kommer så ställer jag mig i vägen så de inte kan åka.

ANNONS

Hästarna stod i stallet när olyckan skedde. De blev skärrade men är oskadda. Något man dessvärre inte kan säga om stallbyggnaden. – Hela långsidan har flyttats 30 centimeter, golvet har spruckit och grunden är trasig. Stallet är i riktigt dåligt skick.

För två år sedan hände samma sak och då fick Jeanette en garanti från försvaret att inget liknande ska hända igen. Sedan dess har det varit färre stora fordon som kört förbi gården. Men nu var det, trots garantierna, dags igen. En förklaring till det var enligt Jeanette att det varit "krig" och att vägen förbi hennes gård var den enda som inte gick förbi fienden.

– Jag har all förståelse för deras arbete och att de behöver träna men någon gräns måste det väl ändå finnas, säger Jeanette.

Hon har begärt att försvaret ska skicka dit någon som kan besikta stallet.

– Jag tror att de försökte få tag på någon men utan resultat, så det fick jag fixa själv. Jag tycker det är fruktansvärt att de inte kan ge mig en garanti på att hästarna är säkra.

Försvaret vill inte berätta vem som körde militärfordonet. – Jag kan ju inte ens göra en polisanmälan eftersom jag inte vet vem jag ska polisanmäla.

ANNONS

Sven Antonsson, överstelöjtnantpå markstridsskolan vet inget annat specifikt fall där liknande saker har skett, men menar att det är en risk när stora, tunga, militärfordon kör på vanliga vägar. – Det går en stor vägkrök precis vid stallet och det var flaket som körde in och drog upp fasaden, säger han.

Trots att föraren inte stannade kvar vid olyckan tror inte Sven Antonsson att det rör sig om en smitning. – Vad jag förstår har inte föraren märkt något och därför kört vidare.

Föraren har upprättat en skadeanmälan och det pågår ett arbete för att åtgärda skadan.

ANNONS