Klass 1-varning – kraftiga vindar vid Vänern

SMHI har gått ut med en klass 1-varning på Vänern och längs kusten, där vindarna kan ställa till med problem.

ANNONS
|

Under torsdagen har ett omfattande oväder dragit in över landet, och mitt på dagen är det regn från stora delar av Götaland och ändå upp i norr.

– Vinden är som värst i Götaland och Svealand, men det är regnoväder hela vägen upp till Östersund, säger Christoffer Hallegren på vädertjänsten Foreca.

På och vid Vänern har SMHI utfärdat en klass 1-varning, så även om det ser ut att bli lite lugnare här än vid kusten så manar man till försiktighet.

På Vänern kan det nå upp till stormstyrka, vilket innebär vindar över 24 meter per sekund. Medelvinden kommer vara någonstans kring 15-17 meter per sekund.

ANNONS

– Klass 1-varningen innebär att det finns en risk för allmänheten, och att det kan uppstå störningar i samhällsfunktioner. Det är vindar som kan riva ner ledningar, och orsaka lösa föremål som flyger runt. Det är ingen fara för allmänheten, men man ska tänka sig för, säger Christoffer Hallegren.

Bör man undvika att ge sig ut på sjön?

– Jag skulle inte rekommendera det, om man inte är van och har upplevt stormstyrka förut.

Vindarna ser ut att öka under dagen, för att sedan kulminera under kvällen mellan klocka 20 och 22. Framåt fredag morgon ska vädret ha lugnat sig.

De senaste dagarna har bjudit på ett mer höstlikt väder, jämfört med värmen som september annars har bjudit på. Och Christoffer Hallgren tror att man får rikta in sig på det även framöver.

– Det ska vara ostadigt väder i dag och i morgon, och delvis under helgen. I början av nästa vecka blir det mer högtrycksbetonat, men det kommer ändå med kallare temperaturer. Det kommer nog ligga knappt över 10-gradersstrecket.

Veckan efter kommer det nya lågtryck, men hoppet om en riktig brittsommar är inte över. För att det ska bli det krävs det en varmare period runt heliga Birgittas dag, som infaller nästa fredag, och att det har föregåtts av en kallare period.

ANNONS

– Det ser ju faktiskt ut att kunna bli så, men det hänger ju på att det blir en tydlig skillnad i exempelvis temperatur, säger Christoffer Hallegren.

ANNONS