Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Säsongens influensa har som tidigare år varit tuff, men nu börjar den klinga av säger biträdande smittskyddsläkare i NU-sjukvården, Eva Lindhusen Lindhé.
Säsongens influensa har som tidigare år varit tuff, men nu börjar den klinga av säger biträdande smittskyddsläkare i NU-sjukvården, Eva Lindhusen Lindhé.

Klingar av men faran inte över

Efter toppen av anmälda fall i slutet av februari börjar säsongens influensa klinga av. Men enligt smittskyddsenheten i NU-sjukvården är det lite tidigt att ropa "faran över".

Värsta influensaperioden kom sent till Västra Götalandregionens nordvästra hörn. Och precis som de senaste åren fick vi oss en rejäl omgång.

Biträdande smittskyddsläkare i NU-sjukvården, Eva Lindhusen Lindhé, berättar att influensan kulminerade i vecka åtta då 210 fall rapporterades till smittskyddet.

Hon säger vidare:

– Vi får fortfarande anmälningar, men antalet är mycket lägre nu. Jämfört med andra områden som hade sin topp över jul och nyår var vi sena i år. Vi ser att smittan far runt och än är det inte riktigt "eld upphör".

Enligt Eva Lindhusen Lindhé har Sverige under några år drabbats svårt av influensorna. Säsongens epidemi var inget undantag.

– Viruset har ställt till det här och därför är det väldigt bra om riskgrupper vaccinerar sig. Även personal på äldre- och särskilda boenden måste vaccinera sig, inte bara för sin och arbetsgivarens skull utan främst för de redan sjukas skull. Att inte göra det är inte acceptabelt och personalen bör skärpa sig.

Den här säsongen har dessutom de som vaccinerade sig varit färre. Ett antal som valde att vaccinera sig har dessutom insjuknat ändå.

– Man satsade på en virusstam som hunnit ändra sig. Därför blev vaccinationen inte helt fullgod, säger Eva Lindhusen Lindhé.

När det kommer till det så kallade RS-viruset som drabbar spädbarn har även det lugnat sig efter, enligt barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården, den tuffaste säsongen på många år.

MEST LÄST