Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

VÄLKÄND. Klippan i Häller lockar bergsklättrare från när och fjärran. Nu när vandrarhemmet är invigt kan de som vill sova i något av de fräscha rummen.  Bild: Marie Corneliusson
VÄLKÄND. Klippan i Häller lockar bergsklättrare från när och fjärran. Nu när vandrarhemmet är invigt kan de som vill sova i något av de fräscha rummen.  Bild: Marie Corneliusson

Klippan lockar till sig klättrare från hela Europa

Ju spartanskare desto bättre. Klättringsentusiaster är en sort för sig. Men ett nytt vandrarhem med servicehus är ändå inte helt fel.

I lördags var det invigning av klättercampingen i Häller. Bland bergsklättrare har området med den stora klippan varit självklar i nästan ett halvt sekel. Att familjen Andersson upplåtit sin mark för campare har pågått nästan lika länge. Men nu ska det bli mer organiserat. Klättrarna ska till och med kunna sova i en riktig säng på vandrarhemmet. Eller åtminstone utnyttja det stora köket och allt annat som finns i servicebyggnaden - om man nödvändigt vill tälta. På invigningen var det stor uppslutning.

– Runt 200 personer, berättar Bengt Andersson, som driver vandrarhemmet och campingen ihop med sin fru Britt.

Så här en vanlig måndag är det inte lika fullt på klättercampingen. Sara och Tim Åkerlund, klätterfantaster, har följt utvecklingen. De har klättrat i sex, sju år, först inomhus sedan utomhus.

– Det här är ett av de finaste klätterområdena i Bohuslän, säger Sara. Och campingen går inte heller av för hackor. Första året hade man utedass och tältade, andra året riktig toa och dusch och nu ett helt servicehus.

Eftersom sonen Leo fem månader är den här gången har de valt att hyra ett av de små husen i stället för att tälta.

– Inte för att Leo inte klarar tält utanför att det blir så lyhört och vi vill inte störa de andra camparna.

Och Leo är van vid klättring. Han brukar vara med i vagnen.

– Det ska komma ett par i dag. Vi brukar turas om med att klättra och att passa Leo.

Men även icke klättrare är välkomna till vandrarhemmet i Häller. Bengt som är snickare har både ritat och byggt vandrarhemmet själv. Han visar runt. Det doftar nytt; det fräscha köket, familjerummet/sovsalen med sex sängar och de två smårummen med två sängar i varje.

Utanför på själva campingen står ett par tält. Harald Swen, från Nederländerna bor i det ena. När det gäller klättring gillar han en ganska ny gren bouldering som bygger på att man inte klättrar så högt och dessutom lägger en slags landningsmadrass på klippblocken under.

Satsar på klättring

Brodalen och klippan i Häller är välkänd i klättringskretsar. Många köper hus i området. Nu satsar företagare på klättrings event och läger. Man planerar olika "paket" med boende i olika prisklasser.

MEST LÄST