Regeringen vill satsa på fler utbildningsplatser inom yrkesvux. Men ska det bli verklighet måste också kommunerna skjuta till egna platser.
Regeringen vill satsa på fler utbildningsplatser inom yrkesvux. Men ska det bli verklighet måste också kommunerna skjuta till egna platser.

Kommunerna måste satsa på yrkesvux

Yrkesvux föreslås få nya statligt betalda utbildningsplatser. Men för att det ska verklighet måste kommunerna skjuta till egna pengar.

ANNONS
|

Som TTELA berättade förra veckan innehåller regeringens budgetproposition ett antal nya platser inom yrkesvux nästa år. Haken är att kommunerna själva måste göra satsningar.

– Vi tolkar propositionen så. För att få ta del av detta måste kommunerna gå in med minst lika många platser, säger Janne Aronsson, verksamhetschef på Kunskapsförbundet Västs vuxenutbildning.

I år finns det drygt 100 platser inom yrkesvux i Kunskapsförbundet, alla finansierade av statliga pengar. Hittills har planerna sett likadan inför nästa år. Men om de inte ändras får Vänersborg och Trollhättan inte del av de nya platserna.

– Nu har vi noll finansiering från kommunerna. Vänersborg och Trollhättan måste ta fram ett visst antal platser för att vi ska kunna söka, säger Janne Aronsson.

ANNONS

Han beräknar att en utbildningsplats på yrkesvux kostar 50 000 kronor om året.

– Vi måste diskutera med politikerna i våra ägarkommuner. Och vi hoppas på att få så många platser som möjligt, vi ser att behovet finns.

Hur många platser behövs det?

– Det är svårt att säga, vi räknar på det. Men efterfrågan är större än tillgången. Och det är arbetskraftsbrist i vissa branscher. Det är ett gynnsamt läge, vi ser en brist på arbetskraft samtidigt som många vill utbilda sig. Regeringen kommer att styra en del av platserna mot yrkesutbildningar kopplat till SFI eller svenska som andraspråk. Kan man matcha ihop detta blir det bra.

ANNONS